Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS

Miercuri, 16 August 2017, ora 10:02
1075 citiri
Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS
Foto: Arhiva/Ziare.com

Economia romaneasca a accelerat in al doilea trimestru al acestui an, inregistrand un avans de 5,9%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc sensibil prognozele analistilor. Cresterea pe primele 6 luni este de 5,8%.

Datele publicate miercuri arata o accelerare a cresterii economice in al doilea trimestru din 2017 fata de primul trimestru, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 5,7% fata de aceeasi perioada din 2016, si pe serie bruta si pe cea ajustata, si cu 1,8% fata de trimestrul precedent.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 5,7% in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2016, dupa un avans de 5,7% in trimestrul I din 2017, de 5% in trimestrul IV din 2016 si de 4,4% in al treilea trimestru al anului trecut.

In ceea ce priveste evolutia fata de trimestrul anterior, cresterea din al doilea trimestru din acest an a fost de 1,6%, dupa +1,8% in primul trimestru, +1,6% in trimestrul IV din 2016 si +0,7% in al treilea trimestru din 2016, arata seriile publicate de INS.

Trimestrul II din 2017 a fost al optulea trimestru la rand de crestere economica, arata seriile INS.

Pentru primul semestru, cresterea economica a fost de 5,8%, pe serie bruta, si de 5,7%, pe seria ajustata.

INS nu a publicat miercuri detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii septembrie.

In primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica.

Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,3% fata de primul trimestru din 2016, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,4%.

De asemenea, sectorul comertului a crescut in primul trimestru cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,8%.

Statisticile oficiale arata ca, in primul trimestru, un singur sector a fost pe minus, cel al intermedierilor financiare (ce include in special bancile, asigurarire si pensiile private), care a scazut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de crestere fata de trimestrul I din 2016 au fost inregistrate in agricultura (+0,9%), constructii (+1,2%) si tranza ...citeste mai departe despre "Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS" pe Ziare.com

#crestere economica Romania, #estimari Guvern crestere economica , #Stiri Macroeconomie