Cresterea economica si lista ei de probleme: Nu puteti produce voi pe cat de repede cheltuim noi

Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 08:09
1974 citiri
Cresterea economica si lista ei de probleme: Nu puteti produce voi pe cat de repede cheltuim noi
Foto: Pixabay

Dupa analizarea datelor semnal, Institutul National de Statistica a confirmat cresterea economica de 5,7% pe primul semestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului precedent (valoare ajustata sezonier pentru comparabilitate si comunicata la Eurostat).

De asemeni, rezultatul pe trimestrul II fata de acelasi trimestru din 2015 a fost mentinut la +5,9%, pe seria bruta si +5,7% la seria ajustata sezonier.

In cifre absolute, valoarea PIB a urcat de la circa 349 miliarde lei pe prima jumatate a lui 2015 pana la aproximativ 372 miliarde lei in prima jumatate a lui 2016, pentru a ajunge la peste 411 miliarde miliarde lei in semestrul unu 2017.

Cresterile de preturi se acumuleaza amenintator. Si lista de probleme

Datele prezinta o componenta importanta de cresterea artificiala a PIB, dincolo de ritmul sustenabil in conditii de echilibru macroeconomic. Majorarea consumului prin decizii administrative, cu cresterea exagerata a salariilor din sectorul bugetar, s-a combinat cu reducerea fiscalitatii. Semnificativ, diminuarea de peste doua procente de la indicele de pret al impozitelor a amplificat PIB cu o jumatate de punct procentual cu pretul expandarii deficitului public, foarte probabil, peste limita de 3%.

Deocamdata, numai rezultatele nesperat de bune din industrie au mai sustinut echilibrele macroeconomice la un nivel acceptabil. Contributia acestui sector-cheie, care da tonul pentru intreaga economie, a fost mai mare decat cea a comertului, segment inflamat de cresterea veniturilor dar fara acoperire suficienta intr-un spor pe masura de productivitate a muncii.

In acest tablou majorarile de indici de preturi pe aproape toata linia, cu exceptia notabila a sectorului de informatii si comunicatii (performerul absolut al primei parti a anului in curs prin cresterea de 12,7% in volum), se acumuleaza amenintator si se vor vedea in curand la nivelul inflatiei masurate prin indicele preturilor de consum.

Citeste mai departe despre "Cresterea economica si lista ei de probleme: Nu puteti produce voi pe cat de repede cheltuim noi" pe Ziare.com.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#crestere economica , #Stiri Macroeconomie