Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 08:36
1771 citiri
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Foto: Arhiva Ziare.com

Trecerea contributiilor in sarcina angajatului a creat un adevarat haos, insa seria masurilor cu potential de bomba fiscala nu se termina aici. In sedinta de Guvern de miercuri ar trebui sa fie pe ordinea de zi cresterea salariului minim brut la 1.900 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2018.

Ministrul Olguta Vasilescu a precizat ca aceasta majorare nu a fost aprobata mai repede pentru ca lipseste un aviz.

"Hotararea de guvern privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara, pentru ca mai avem de luat avizul CES. Dar nu sunt niciun fel de probleme. Pur si simplu, trecem prin toate etapele necesare", a explicat oficialul.

Consiliul Economic Social (CES) a dat aviz negativ, insa, trecerii contributiilor exclusiv in sarcina angajatului. Si cu toate acestea, Guvernul a adoptat masura prin ordonanta de urgenta. Oare se va repeta istoria si in cazul majorarii salariului minim? Ramane de vazut.

Am aratat deja cateva dintre problemele implementarii masurii, printre care se numara lipsa unui studiu de impact, cresterea costurilor pentru angajator, birocratiei si muncii la negru.

Acum insa ne vom axa pe un alt aspect. In nota de fundamentare a proiectului de lege se mentioneaza, printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea salariului minim la 1.900 de lei, si urmatorul lucru:

"recomandarea Comisiei Europene cu privire la imbunatatirea ponderii salariului minim in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua salarii sa se apropie de 50%, asa cum este in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana"

Lasam la o parte faptul ca Ministerul nu face trimitere cu exactitate la documentul CE la care face referire si ne vom axa pe a doua parte a ideii.

Mai exact, vrem sa vedem daca intr-adevar ponderea salariului minim in cel mediu se apropie de 50% in tarile dezvoltate si cum se va pozitiona Romania dupa majorarea de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei.

Salariul minim in 2017

22 din cele 28 de state membre UE au un salariu minim, anume:

Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie

Potrivit unei analize realizate de Eurofound, in prezent, Romania are al doilea cel mai mic salariu minim din UE, de 321,17 euro (1.450 de lei), dupa Bulgaria - 235,62 euro. La polul opus se afla Luxemburg (aproape 2.000 de euro) si Olanda (1.551 de euro).

...citeste mai departe despre "Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala" pe Ziare.com

#crestere salariu minim 2019, #salariu minim 2019, #salariu minim 1900 lei , #Stiri Macroeconomie