Criza francului elvetian - BNR nu vrea conversia creditelor la un curs istoric

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 11:06
1813 citiri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut, vineri, o conferinta de presa, in care vorbit despre problema creditelor in franci elvetieni.

El a tinut sa precizeze ca nu este de acord cu conversia creditelor in franci elvetieni la un curs istoric (cursul la care a fost contractat creditul).

Potrivit lui Isarescu, in acest caz pierderea ar fi de 9,8 miliarde de lei, iar la un curs istoric plus 20% pierderea ar fi de 5,5 miliarde de lei. "Eu nu vreau sa va sperii, dar va arat costurile", a declarat guvernatorul BNR.

El a precizat ca nu poate fi adoptata o singura solutie generala, ci mai multe solutii diferentiate, mesaj care va fi prezentat si Parlamentului.

Isarescu a prezentat cateva solutii "realiste"pentru cei care au credite in franci elvetieni: solutii individualizate, negociate intre parti, care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in franci la un nivel celui din decembrie 2014, conversia creditelor in franci in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumului serviciului datorat, reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in franci.

Mugur Isarescu a incheiat conferinta de presa cu un citat din Eugeniu Carada, economist politic si scriitor roman: "Nu fagadui decat jumatate din ceea ce poti face cu usurinta. Sa nu datorezi niciodata mai mult de jumatate din ceea ce poti plati usor. Daca inseli un creditor, acesta devine pentru tine o fantana secata".

...citeste mai departe despre "Criza francului elvetian - Ce solutii a gasit BNR LIVE" pe Ziare.com

#criza francului elvetian, #franc elvetian BNR, #curs franc elvetian, #credite franc elvetian , #Stiri Macroeconomie