Croitoru pariaza pe o inflatie de 4% in toamna. O prognoza plauzibila, spun analistii

Marti, 12 Iunie 2012, ora 18:07
2185 citiri
Croitoru pariaza pe o inflatie de 4% in toamna. O prognoza plauzibila, spun analistii

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca inflatia ar putea creste pana la 4% in septembrie dar va cobori la 3,2% la sfarsitul anului.

Si Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a inflatiei, in timp ce analistii sustin ca, pe langa alimente, factorii determinanti pentru cresterea inflatiei raman cursul de schimb si evolutia crizei din zona euro.

Analistul economic Lucian Davidescu a declarat, pentru Business24, ca o rata a inflatiei de 4% reprezinta o prognoza plauzibila, in special inceperii sezonului rece de toamna. El vede si un alt efect care va duce la o crestere a ratei de inflatie in aceasta toamna: majorarea cotei TVA de acum doi ani.

Dupa minime istorice vin si cresterile

Davidescu spune ca, in primul an de dupa majorarea cotei TVA, in Romania s-a resimtit un prim efect de baza, de crestere, care a durat aproximativ 12 luni, pana in iunie 2011. In urmatoarele 12 luni, sustine analistul economic, efectul de baza a fost pe minus. De ce? Pentru ca s-a pornit de la o crestere mare a inflatiei, care a facut ca cifrele sa para mici, motiv pentru care, in opinia sa, Romania a inregistrat rate minime record la inflatie.

Lucian Davidescu sustine ca acest efect de baza inceteaza la sfaristul acestei luni, iar urmatoarea rata de inflatie va fi ultima din seria minimelor istorice. Astfel, din luna iulie, rata inflatiei va intra pe un trend ascendent.

"Daca avem deja un salt de la 1,79% acum, la peste 2% in iunie, s-ar putea ca in lunile august si septembrie, cand au loc de obicei scumpirile sezoniere, sa inregistram o rata anuala a inflatiei de 4%", a declarat analistul economic.

Davidescu spune ca o inflatie de 3,2% pentru intreg anul este plauzibila, pentru ca in calculul anual sunt incluse atat cele sase luni de scadere a ratei de inflatie, dar si restul de sase luni cu crestere a acesteia.

Economistul Mircea Cosea a declarat, pentru Business24, ca este ferm convins ca Romania va inregistra, incepand cu finele verii, si chiar pana la sfarsitul anului, o crestere a ratei inflatiei, chiar daca nu va fi una foarte mare.

Mircea Cosea spune ca inflatia va urma un trend crescator din cauza efectului deprecierii monedei nationale, care se va resimti in preturile la carburanti si alimente. De asemenea, economistul mai pune cresterea inflatiei si pe seama majorarii tarifelor la utilitati, in special gaze naturale si energie elecetrica.

"Nu ne putem astepta la o scadere in continuare a ratei inflatiei, insa aceasta nu va atinge cote alarmante in acest an, ci cred ca se va mentine sau va depasi usor previziunile Bancii Nationale a Romaniei", a mai spus economistul.

Crestere economica sub potential

Mircea Cosea sustine ca piatra de temelie pentru Romania o reprezinta data de 17 iunie, ziua in care vor avea loc alegeri in Grecia. Economistul considera ca, in functie de ce se intampla la greci, am putea asista la explozia unor preturi si, daca in Grecia lucrurile merg prost, sa avem o crestere si a pretului la petrol sau a tuturor celorlalte elemente care tin de raportul euro-leu.

Lucian Croitoru sustine ca Romania are crestere economica este sub potentialul sau, dar in prezent ne confruntam cu o serie de evolutii ale mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale volatilitatii preturilor care pot avea un impact nefavorabil.

Consilierul guvernatorului BNR spune ca rata lichiditatii este in declin, dar a inceput sa se stabilizeze si este pe un palier bun. Banca Nationala este pregatita, a stabilit un cadru de abordare a tensiunilor financiare pentru stabilizarea acestora. Romania are fundamente bune, insa totul depinde de ce se intampla in zona euro.

Cresterea economica a Romaniei trebuie sa se bazeze pe imbunatatirea competitivitatii si pe o rata mult mai ridicata a absorbtiei fondurilor europene. Investitiile au avut, in 2011, ponderea cea mai insemnata in cresterea economica, conform oficialului BNR, care a atras atentia asupra importantei intrarilor de capital pentru o prognoza economica optimista.

"In 2012, s-ar putea ca principala contributie la cresterea economica sa vina din zona consumului. Aceasta nu inseamna ca ne bazam estimarea pe cresterile salariale. Aceste cresteri s-ar putea sa nu mearga spre consum, ci spre plata unor datorii", a mai spus Croitoru.

BCE se asteapta la o crestere a inflatiei

Conform asteptarilor Bancii Centrale Europene, pretul crescut la energie va mentine nivelul inflatiei peste limita de 2% in cursul anului 2012, pentru a cobora sub acest nivel in 2013.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa ia masuri impotriva amenintarilor inflationiste in caz de nevoie si a asigurat investitorii ca nu planuieste sa retraga fondurile pentru stimularea economiei in caz de urgenta.

BCE pune in balanta implicarea in Germania, in vederea temperarii tendintelor inflationiste, si nevoia de contracarare a efectelor crizei datoriilor suverane. In timp ce natiuni ca Grecia si Spania se lupta cu recesiunea si cu rate record ale somajului, muncitorii germani castiga unele dintre cele mai mari salarii din ultimii 20 de ani.

#inflatie luna mai, #BNR rata inflatie, #BCE rata inflatie, #cursul de schimb valutar, #deprecierea leului , #Stiri Macroeconomie