Cu pixul pe cea mai mare modificare de estimare din toate timpurile: Cresterile salariale - de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ar trebui sa ceara

Luni, 15 Mai 2017, ora 10:41
1083 citiri
Cu pixul pe cea mai mare modificare de estimare din toate timpurile: Cresterile salariale - de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ar trebui sa ceara
Foto: Arhiva Ziare.com

Prognoza de primavara 2017 a Comisiei Nationale de profil, aflata in subordinea Guvernului, a reevaluat de la simplu la dublu cresterea salariului real pentru perioada 2016 - 2019.

Pe scurt, de la 19% in urma cu un an, s-a ajuns la 38%, ceea ce constituie cea mai mare modificare a estimarilor din toate timpurile.

Recordul a fost stabilit pentru anul 2017, cand in loc de un modest 3,0% avansat in primavara trecuta, s-a anuntat o valoare mai mult decat tripla, respectiv 9,9%.

Precizam ca aceste cresteri ale salariului real echivaleaza cu cele ale puterii de cumparare, adica tin cont nu doar de majorarea nominala a sumelor incasate de angajati dar si de inflatia care ar urma sa fie consemnata pe perioada analizata. Care depinde si de evolutia cursului de schimb la care se importa o buna parte din marfurile din cosul de consum, se aduc resurse energetice si se tarifeaza telefonia.

Citeste si

Comisia Europeana a scazut prognoza de crestere pentru Romania: Legea salarizarii - risc semnificativ. Ce spune PSDOficial BNR: In SUA doar taxele si moartea sunt sigure. In Romania, cresterile salariale si reducerile de taxe

Cat despre ratele la creditele luate in valuta, inca destul de multe (peste 40%) nu mai are rost sa insistam.

Desigur, se pot lua in calcul modificari importante in strategia economica si ar fi chiar de admirat ajustarea rapida a prognozelor pentru a se pune de acord cu evolutiile din economie si politica economica. De aceea, hai sa vedem din care rezultate economice se va putea majora puterea de cumparare cu banii amintiti mai sus:

Surpriza mare, aceeasi Comisie care nimereste cu precizie demna de invidiat nivelul PIB (vezi rezultatele pentru 2015 si 2016) pastreaza aproape neschimbat PIB-ul in euro estimat pentru 2017 si vine cu modificari in sus minore pentru 2018 si 2019, desi vede dublari sau triplari ale ritmului de crestere al salariului real.

Dar poate se va intampla ceva exceptional cu cursul de schimb euro/leu. Sa vedem modificarile:

Foarte interesant. Cursul a fost deja ceva mai mare decat prognoza (de aceea, avem si valoarea exacta cu patru zecimale pentru anul 2016), ceea ce pare sa aiba o legatura directa cu "depasirea planului" la majorari de salarii in anul electoral care de-abia a trecut. Nu cu mult, de la 9,6% la 11,9%, dar suficient pentru a trimite cursul mai sus, adica la estimarea pusa programatic la 4,49 lei/euro pana in 2019.

Acum, deja am consemnat ceva mai mult de 4,53 lei/euro pe primul t ...citeste mai departe despre "Cu pixul pe cea mai mare modificare de estimare din toate timpurile: Cresterile salariale - de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ar trebui sa ceara" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoza cresteri salarii 2017 , #Stiri Macroeconomie