Cum a reusit Guvernul sa creasca din pix bugetul Educatiei in 5 zile fara sa dea mai multi bani

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 15:55
5785 citiri
Cum a reusit Guvernul sa creasca din pix bugetul Educatiei in 5 zile fara sa dea mai multi bani
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul Ministerului Educatiei a crescut ca prin minune, intre 23 si 27 ianuarie, adica de luni pana vinerea trecuta, desi suma alocata a ramas neschimbata. Cum a fost posibil? Prin schimbarea din pix a bazei de raportare, adica a cifrelor preliminare pentru anul trecut.

Ultima varianta a bugetului publicata de Guvern indica o crestere cu 26% a bugetului Educatiei, fara ca suma alocata in 2017 sa se modifice. Asta dupa ce in prima varianta de buget, anuntat luni, bugetul pentru invatamant aparea in scadere cu 7,89% primind aceeasi suma.

Ministerul Educatiei Nationale are prevazut pentru acest an un buget de 8,243 miliarde de lei, cu aproape 26% mai mare decat in 2016, raportat la o executie preliminara pe 2016 de 6,544 de miliarde de lei, conform informatiilor postate vineri pe site-ul Ministerului Finantelor.

In proiectul de buget facut public pe 23 ianuarie, lunea trecuta, se prevedea o reducere a bugetului Educatiei cu 7,89%, executia preliminara pe 2016 indicand 8,948 miliarde de lei, iar bugetul propus pe 2017 fiind evaluat tot la 8,243 miliarde de lei.

Si iata cum bugetul alocat Educatiei a crescut cu 26%, in loc sa scada cu aproape 8%, desi suma alocata a ramas neschimbata.

Sambata, Consiliul fiscal a avertizat ca bugetul prezentat este "optimist si nepotrivit din perspectiva unei constructii bugetare prudente".

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a spus, vineri seara, ca a avut o discutie cu presedintele Klaus Iohannis si ca va fi nevoie de avizul CSAT pentru a fi aprobat bugetul pe anul 2017, iar Consiliul se reuneste abia marti, 31 ianuarie.

Presedintele Klaus Iohannis a criticat dur proiectul de buget, in special din cauza reducerii bugetelor in domeniul securitatii nationale, despre care seful statului spunea joi ca "e un atentat la siguranta romanilor".

In noua varianta, s-a mai taiat din bugetele SRI si Administratiei Prezidentiale, in schimb Apararea a primit cei 2% din PIB. ...citeste mai departe despre "Cum a reusit Guvernul sa creasca din pix bugetul Educatiei in 5 zile fara sa dea mai multi bani" pe Ziare.com

#buget educatie 2017, #buget Educatie crescut 2017, #buget 2017 , #Stiri Macroeconomie