Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 07:46
1333 citiri
Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie
Foto: Arhiva Ziare.com

Companiile rusesti au ajuns in noiembrie 2016 la o cota de 25% din piata de gaze a Romaniei, fata de doar 5% in ianuarie.

Mecanismul care a facut posibil acest lucru e complicat si e greu de stiut, astazi, daca e vorba de incompetenta, rea credinta sau de lipsa de viziune.

Dincolo de cresterea gradului de dependenta fata de rusi, mai exista 2 prejudicii:

un prejudiciu bugetar, prin pierderea de catre stat a unor venituri insemnateun prejudiciu economic pentru Romgaz, care a scazut productia si care va avea serioase probleme tehnice si de costuri la reluarea acesteia in punctele pe care le inchide astazi prin pierderea cotei de piata

In functie de actori, situatia are explicatii diferite, dar imaginea de ansamblu este aceeasi: intr-o perioada in care Rusia cauta cu infrigurare venituri sa isi carpeasca economia si sa asigure "benzina" masinii de propaganda, o mana de ajutor vine din Romania.

Chestiunea in litigiu

Totul a inceput cu OUG 7/2013 emisa de Guvernul Ponta - prin ...citeste mai departe despre "Cum i-a cedat Romania Rusiei 25% din piata interna de gaze. Mecanismul suspect care loveste si in buget, si in economie" pe Ziare.com

#Romania import gaze Rusia , #Stiri Macroeconomie