Cum s-a transformat Germania din bolnavul Europei in motorul de crestere al continentului

Marti, 15 August 2017, ora 12:15
1025 citiri
Cum s-a transformat Germania din bolnavul Europei in motorul de crestere al continentului
Foto: Pixabay

Germania a reusit in cativa ani sa se transforme din bolnavul Europei in motorul de crestere al continentului, iar competitivitatea si intarirea relatiilor cu tarile din Est sunt cele mai importante ingrediente ale acestei retete de succes.

Orice politician ar vrea sa intre intr-o runda de alegeri cu un context economic atat de favorabil precum cel in care se afla Germania Angelei Merkel, scrie Financial Times.

Cum arata cea mai puternica economie europeana la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului

Cancelarul candideaza in septembrie din nou pentru sefia Guvernului de la Berlin si spera sa castige, mai ales ca are un atu important: situatia economica e mai mult decat favorabila. Prognozele de crestere sunt incurajatoare, veniturile bugetare sunt consistente, iar piata muncii merge cum nu se poate mai bine.

"Rata angajarilor e sustinuta, in timp ce somajul s-a redus simtitor si a atins un nou record, avansul produsului intern brut e peste potential, iar situatia fiscala se consolideaza pe zi ce trece", se arata intr-un raport recent al Fondului Monetar International (FMI).

Insa tabloul de acum nu seamana deloc cu cel de acum 15-20 de ani, cand Germania era perceputa ca bolnavul Europei. Transformarea a inceput in 2005, cand Angela Merkel a ajuns la guvernare.

Caderea Zidului Berlinului a avut (si) consecinte economice

In anii '90 si '00, cresterea economica a Germaniei era mai lenta decat cea a zonei euro, per total, in special din cauza costurilor reunificarii Vestului cu Estul in 1990, dupa caderea Zidului Berlinului.

"Socul absorbirii unei economii cu 16 milioane de oameni, miilor de fabrici depasite si mostenirii ce vine odata cu 50 de ani de planificare dictata de administratia centrala ar fi doborat orice tara", scria in 2003 Katinka Barysch, analist la Centrul European pentru Reforma, intr-un raport despre Germania.

Consecintele unificarii au pus presiune pe piata muncii si pe bugetul statului.

Astfel, in 2004, rata somajului era mai mare decat a celorlalte 4 mari economii de pe continent, in timp ce deficitul bugetar era de 3,7%, depasind astfel limita impusa prin Tratatul de la Maastricht.

Dar cum a reusit economia Germaniei sa se insanatoseasca atat de rapid?

Christian Odendahl, analist la Centrul European pentru Reforma, crede ca este vorba de sincronizare.

La mijlocul anilor '90, negocierile salariale au inceput sa fie facute mai mult la nivelul fiecarei companii in parte decat la nivel sectorial.

Ac ...citeste mai departe despre "Cum s-a transformat Germania din bolnavul Europei in motorul de crestere al continentului" pe Ziare.com

#crestere economica Germania, #economie Germania , #Stiri Macroeconomie