Cum sta Romania in topul celor mai competitive state si care sunt principalele noastre probleme

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 13:02
1075 citiri
Cum sta Romania in topul celor mai competitive state si care sunt principalele noastre probleme
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania ocupa locul 68 in topul celor mai competitive 137 de state din lume, in scadere cu sase pozitii fata de anul trecut, in timp ce Elvetia si-a pastrat pozitia de lider mondial pentru al noualea an consecutiv, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF).

Scorul general obtinut de Romania este de 4,30 puncte pe o scara de la 1 la 7. Inaintea Romaniei se afla state precum Estonia (locul 29), Cehia (31), Polonia (39), Lituania (locul 41), Slovenia (locul 48), Bulgaria (49), Slovacia (59) si Ungaria (60). Romania devanseaza insa Croatia (74), Grecia (87) si Republica Moldova (89).

Potrivit autorilor raportului, Romania are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se claseaza pe locul 116 in lume), dar si la institutii (locul 86 in lume) si infrastructura (pozitia 83).

In schimb, Romania se claseaza cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupa locul 38 in lume, si marimea pietei, locul 41.

Dar cele mai mari probleme cu care se confrunta tara sunt: impozitarea, birocratia, accesul la finantare, forta de munca educata inadecvat, coruptia si furnizarea inadecvata a infrastructurii.

Elvetia (cu un scor de 5,9 puncte) este urmata de SUA (5,9 puncte), Singapore (5,7 puncte), Olanda (5,7 puncte), Germania (5,7 puncte), Hong Kong (5,5 puncte), Suedia (5,5 puncte) si Marea Britanie (5,5 puncte). La coada clasamentului se regasesc Mozambic (2,9 puncte) si Yemen (2,9 puncte).

Raportul Forumului Economic Mondial evalueaza factori cum ar fi performanta din sectorul public, mediul macroeconomic, calitatea educatiei si a infrastructurii in 137 de tari si teritorii. ...citeste mai departe despre "Cum sta Romania in topul celor mai competitive state si care sunt principalele noastre probleme" pe Ziare.com

#Elvetia lider clasament competitivitate, #Romania clasament competitivitate , #Stiri Macroeconomie