Cum tine Guvernul deficitul sub control: Listarea Hidroelectrica va aduce aproape un miliard de euro

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 13:59
1285 citiri
Cum tine Guvernul deficitul sub control: Listarea Hidroelectrica va aduce aproape un miliard de euro
Foto: Ziare.com

Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017, a declarat Remus Borza, fostul coordonator al Euro Insol, care a administrat Hidroelectrica in perioada insolventei.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 30 martie, inchiderea definitiva a procedurii insolventei Hidroelectrica, dupa aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, potrivit unui comunicat al Euro Insol.

Remus Borza a precizat ca, odata cu inchiderea procedurii de insolventa, se intra in linie dreapta in procesul de listare a companiei Hidroelectrica.

"In conditiile in care Guvernul va schimba metodologia de privatizare, vanzarea de catre statul roman a unui pachet de 15% va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017", a precizat Borza.

Acesta se refera la schimbarea metodologiei actuale, potrivit careia banii din listare raman in bugetul companiei. Daca aceasta metodologie va fi schimbata, banii vor putea merge la bugetul de stat.

De asemenea, reprezentantii Euro Insol au prezentat cauzele si efectele insolventei Hidroelectrica.

"Situatia dezastruoasa in care se gasea Hidroelectrica la momentul formularii cererii de deschidere a procedurii, avand pierderi cumulate de peste 170 milioane euro in exercitiile financiare 2011 - 2012, datorii de peste 1,1 miliard euro si o trezorerie neta negativa de 782 milioane lei, s-a datorat unui cumul de factori care au fost relevati de administratorul judiciar in Raportul privind cauzele si imprejurarile insolventei Hidroelectrica", precizeaza Euro Insol, in comunicat.

La data deschiderii procedurii insolventei, 20 iunie 2012, compania era parte intr-un numar de 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, extrem de paguboase pentru societate si care nu puteau fi incetate de Hidroelectrica din cauza clauzelor extrem de dezavantajoase. Aceste contracte bilaterale au generat in perioada 2006-2012 o pierdere financiara de 4.874.746.999 lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro).

Masurile de eficientizare luate in procedura de insolventa au condus la revirimentul companiei de ...citeste mai departe despre "Cum tine Guvernul deficitul sub control: Listarea Hidroelectrica va aduce aproape un miliard de euro" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#listare Hidroelectrica deficit bugetar, #Guvern listare Hidroelectrica, #Guvern control deficit bugetar , #Stiri Macroeconomie