Daea va da 1 miliard de euro pentru "innobilarea muntelui cu stane". Vrea productivitate mai ceva ca inainte de '89

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 17:41
935 citiri

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, cunoscut drept un mare admirator al oii, a anuntat luni noi masuri in sustinerea acestui animal si a celor ce il pastoresc.

Daea a declarat, la o dezbatere pe teme agricole, ca incepand din 2018 si pana in 2028, in fiecare an Ministerul Agriculturii va da cate 100 de milioane de euro pentru zona montana, mai exact pentru amenajarea de pasuni si fanate, dar si "innobilarea muntelui cu stane".

Astfel, de la bugetul national ar urma sa fie alocata in total suma de 1 milard de euro pentru acest proiect.

"Dam 100 de milioane (de euro - n.red.) pentru zona montana, de anul viitor. Este vorba de un program de un miliard de euro pentru 10 ani pentru zona montana din Romania, care inseamna innobilarea muntelui cu stane, cu amenajari de pasuni si fanete, cu unitati de preluare si prelucrare.

In zona muntelui, nici inainte de 1989, cu toata forta de atunci pentru colectivizare, 1,15 milioane de hectare au ramas in zona necooperativizata, pentru ca nu era posibil sa realizezi unitati din terenuri fragmentate intr-o panta sau un deal dintr-un varf de munte.

Va ramane aceasta situatie intotdeauna si atunci trebuie sa gasim o solutie de preluare si de prelucrare a productiei, dar fermierul, producatorul agricol din zona respectiva sa ramana acolo unde este, insa productia sa fie preluata si prelucrata intr-un regim pe care il avem deja construit in tara, in zona muntelui, care reprezinta 29% din suprafata tarii", a precizat Daea, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii a participat, luni, la o dezbatere privind agricultura si potentialul acestui domeniu in economia Romaniei, unde a prezentat principalele programe demarate in 2017, productiile agricole obtinute pana in prezent, stadiul absorbtiei fondurilor europene si proiectele pentru anii urmatori.

Amintim ca saptamana trecuta Daea a lansat o campanie numita "Alege Oaia", prin care vrea sa incurajeze consumul de carne de oaie.

Ministrul Daea a lansat Alege Oaia! cu inca o perla: Unii n-au ajuns nici macar cu dorinta de a ajunge acoloIata aici si o trecere in revista a catorva dintre declaratiile lui Daea despre oaie, "statuia vie" care "a unit generatii" ...citeste mai departe despre "Daea va da 1 miliard de euro pentru "innobilarea muntelui cu stane". Vrea productivitate mai ceva ca inainte de '89" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Petre Daea stane munte bani buget, #Daea oaie stane comunism , #Stiri Macroeconomie