Daianu (BNR): La actualul ritm de crestere, Romania ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 de ani

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 14:20
1105 citiri
Daianu (BNR): La actualul ritm de crestere, Romania ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 de ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia Romaniei ar trebui sa creasca in medie cu 5% anual, in mod sustenabil, pentru a putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani, in conditiile dezvoltarii semnificative a infrastructurii si a cresterii importante a veniturilor fiscale, a spus Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

Potrivit datelor Eurostat, Romania a ajuns in 2015 la 57% din media UE dupa produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare, indicatorul-cheie dupa care se masoara nivelul real de dezvoltare al natiunilor, ajungand aproape la egalitate cu Croatia, care avea un nivel de 58%.

Totodata, Romania ar avea nevoie de noua ani pentru a ajunge, in 2024, la 75% din media zonei euro, potrivit lui Daianu, care a facut aceste declaratii vineri, in cadrul sesiunii stiintifice "Romania in Uniunea Europeana" organizata de Academia Romana.

"Daca Romania ar creste economic in mod sustenabil, in medie cu 5% pe an, ar putea ajunge din urma media zonei euro in 18 ani. Nivelul de 75% din media zonei euro ar putea fi atins in 9 ani, adica in 2024", a sustinut Daianu.

In plus, daca Romania si-ar pastra ritmul mediu de crestere inregistrat in perioada 2000-2015, atunci ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 ani, in vreme ce 75% din media zonei euro ar putea fi atinsa in 13 ani.

Reprezentantul BNR a atras atentia ca, pentru adoptarea monedei euro, trebuie indeplinite unele conditii structurale precum dezvoltarea infrastructurii, cresterea veniturilor fiscale care sa mareasca "spatiul fiscal", consolidarea finantelor publice in mod durabil, cresterea gradului de competitivitate a economiei printr-o structura mai buna a productiei, printr-o valoare adaugata mai mare, nu prin salarii joase, si o finantare adecvata a Educatiei si Sanatatii.

Citeste mai multe despre Romania si zona euro:

Iohannis: Anul 2019 ca termen pentru aderarea la zona euro a fost nerealist, este exclusIsarescu: Romania nu poate adera la zona euro in 2019 - Care sunt motiveleHuffington Post: Zona euro are necazuri, dar Romania tot vrea sa adereOrasele din Romania care ar putea intra si maine in zona euro

In plus, trebuie rezolvata problema evaziunii fiscale, care a devenit una structurala si care reprezinta unul dintre principalele motive ale unui nivel foarte scazut al veniturilor fiscale.

"Evaziunea fiscala, evitarea platii taxelor au devenit, in Romania, probleme structurale, cronicizate, care trebuie rezolvate", a declarat Daianu.

Citeste ...citeste mai departe despre "Daianu (BNR): La actualul ritm de crestere, Romania ar reusi sa ajunga din urma media zonei euro abia in 27 de ani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Daianu Romania zona euro , #Stiri Macroeconomie