Dancila i-a cerut comisarului european al Agriculturii ajutor financiar pentru pesta. CE se mai gandeste

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 11:51
1064 citiri
Dancila i-a cerut comisarului european al Agriculturii ajutor financiar pentru pesta. CE se mai gandeste
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Premierul Viorica Dancila a spus, joi, la Palatul Victoria, intr-o declaratie de presa comuna cu comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, ca a cerut acordarea intregului sprijin tehnic si financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine.

"Am prezentat dlui comisar situatia creata de evolutia exploziva a pestei porcine africane, cu efecte atat in plan economico-financiar dar si social.

In acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea intregului sprijin tehnic si financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcina africana l-a avut asupra agriculturii romanesti.

Asistenta europeana este foarte importanta pentru Romania, data fiind ponderea agriculturii in economia romaneasca. Este suficient sa amintesc ca datele statistice arata ca agricultura a contribuit de o maniera consistenta la cresterea economica a Romaniei", a precizat premierul Viorica Dancila, dupa o intrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan.

CE va evalua in zilele urmatoare cererea Romaniei

In replica, Phil Hogan a declarat ca CE va evalua solicitarea Romaniei de acordare a unui ajutor financiar in cazul pestei porcine dupa ce Bucurestiul va trimite mai multe informatii.

"Cele 800 de focare de pesta porcina africana depistate arata ca sistemul de detectie din Romania functioneaza bine. Pentru a putea eradica pesta porcina in timpul util si a mentine situatia sub control, am discutat ce alte masuri financiare, sanitar-veterinare si similare pot fi luate.

Avand in vedere ca peste 75% din ceea ce inseamna porci la nivel de gospodarie singulara se afla in Romania, implementarea masurilor nu este un proces usor. Ne gandim si la masuri financiare pentru a ajuta fermierii sa treaca peste aceste momente", a declarat Phil Hogan.

Comisarul european a adaugat ca CE va evalua in zilele urmatoare cererea Romaniei de acordare a unui ajutor financiar.

"Guvernul a notificat recent Comisia Europeana cu privire la acordarea de sprijin pentru fermieri si dupa ce vom primi mai multe informatii in zilele urmatoare, vom putea sa evaluam aplicatia Romaniei si speram ca vom putea sa oferim ajutor.

Deja am alocat doua milioane de euro pentru partea de ajutor sanitar veterinar si acum ne uitam la programul de dezvoltare rurala, ca sa vedem cum putem ajuta fermierii", a precizat Phil Hogan.

ANSVSA incepe azi a doua transa a platilor pentru ...citeste mai departe despre "Dancila i-a cerut comisarului european al Agriculturii ajutor financiar pentru pesta. CE se mai gandeste" pe Ziare.com

#bani CE pesta porcina, #despagubiri pesta porcina , #Stiri Macroeconomie