De ce s-a redus cresterea economica a Romaniei si care sunt pericolele daca aceasta tendinta va continua

Duminica, 16 Septembrie 2018, ora 15:43
1172 citiri
De ce s-a redus cresterea economica a Romaniei si care sunt pericolele daca aceasta tendinta va continua
Foto: Arhiva Ziare.com

Contributia precara a investitiilor, cea negativa a exportului net si cresterea costului muncii sunt argumentele cele mai puternice ale reducerii cresterii economice a Romaniei, in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est (ECE).

In vreme ce cresterea in Polonia, Ungaria si Serbia a fost peste asteptari in trimestrul 2 al anului, structura celei din Romania este nefavorabila, potrivit analistilor Erste Group Research (EGR).

Romania este singura economie din regiune pentru care estimarile cresterii pe 2018 au fost reduse: de catre FMI de la 5,1% la 4,4 - 4,5%, iar de Erste Group de la 4,1% la 3,8%. Banca Transilvania vede cresterea pe 2018 la 4,3%, in vreme ce UniCredit o plaseaza la 3,9%.

Cresterea si potentialul

Periculos este, insa, faptul ca, daca tendinta de reducere a cresterii va continua, aceasta ar putea ajunge sub potentialul economiei.

"Dinamica anuala a PIB ar putea decelera de la 6,9% in 2017, pana la 4,3% in 2018 (ritm apropiat de potential), la 3,5% in 2019, respectiv la 3% in 2020. Cu alte cuvinte, deviatia PIB ar putea intra in teritoriu negativ pana la final de 2019, daca reformele structurale nu vor accelera", scrie economistul Andrei Radulescu, intr-un raport al Bancii Transilvania.

Or, tocmai absenta reformelor structurale fac perspectivele economiei romanesti mai putin favorabile decat ale economiilor din regiune.

Citeste mai multe despre Economia Romaniei - cele mai nefavorabile perspective din ECE, din cauza lipsei investitiilor si a reformelor structurale pe Curs de Guvernare

FMI avertizeaza Romania ca ar putea revizui in scadere prognoza privind cresterea economieiIsarescu: Cresterea economica va fi de 4% in acest an. Tarile care au apasat prea tare pe acceleratie au progresat mai putinComisia Europeana avertizeaza cu privire la cresterea economica a Romaniei in 2018 si anul viitor ...citeste mai departe despre "De ce s-a redus cresterea economica a Romaniei si care sunt pericolele daca aceasta tendinta va continua" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#crestere economica Romania , #Stiri Macroeconomie