Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deficit de cont curent al balantei de plati de peste patru miliarde de euro, in acest an. Care a fost cauza

Deficit de cont curent al balantei de plati de peste patru miliarde de euro, in acest an. Care a fost cauza
Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe primele opt luni ale acestui an un deficit de peste patru miliarde de euro, rezultat cu 52% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada din 2016.

Minusul inregistrat pe partea de bunuri a crescut cu aproape 25% si a trecut pragul de sapte miliarde de euro, in timp ce plusul adus de servicii s-a majorat cu ceva mai putin de 3%, pe fondul usoarei reduceri (-0,3%) a sumelor aduse pe net de serviciile de transport.

Diferenta de ritm de crestere intre bunurile exportate si cele importate a fost negativa (+10,2% fata de 12,3%), ceea ce a contribuit la inrautatirea minusului rezultat din schimbul de produse cu partenerii externi pana la 4% din PIB-ul estimat pentru anul in curs. Simplificat, Romania iese in minus cam cu o jumatate de procent din PIB pe luna din comertul exterior cu bunuri.

Intrarile la venituri secundare pe primele opt luni (majoritatea lor fiind sumele trimise de "capsunari" catre rudele din tara) s-au cifrat la doar 2,7 miliarde euro, fata de ceva mai mult de 3,5 miliarde euro anul trecut. Doar diminuarea concomitenta a sumelor trimise din Romania catre exterior (de la 1,8 miliarde euro spre 1,2 miliarde euro) a mai atenuat reculul consemnat la nivel net.

A doua cea mai mare contributie pozitiva la balanta de plati a fost adusa de serviciile de prelucrare a bunurilor aflate in proprietatea tertilor (+1.806 milioane euro), suma foarte importanta pentru sustinerea balantei de plati dar care se constituie intr-un export pur de forta de munca relativ ieftina.

Soldul negativ pe turism a crescut puternic, de peste doua ori si jumatate (-487 milioane euro, fata de doar -188 milioane euro anul trecut). Desi incasarile au avansat cu aproape 50%, pe fondul unei cresteri considerabile a veniturilor, cheltuielile facute de romani cu calatoriile in strainatate au urcat cu peste 65%.

Citeste mai multe despre Contul curent: Nerezidentii renunta la depozitele in lei, "capsunarii" trimit acasa tot mai putin, deficitul traverseaza pragul de 4 mld. euro pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Deficit de cont curent al balantei de plati de peste patru miliarde de euro, in acest an. Care a fost cauza" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 621 ori
Citeste mai multe despredeficit bugetar cont balanta plati