Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%

Vineri, 25 August 2017, ora 21:29
492 citiri
Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele sapte luni ale acestui an cu un deficit de 5,14 miliarde de lei.

Aceasta suma reprezinta 0,63% din PIB si este in scadere fata de primul semestru, dar in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Deficitul se explica prin ritmul de crestere a cheltuielilor, trase in sus mai ales de salariile bugetarilor, care a depasit avansul incasarilor, arata datele publicate vineri seara pe site-ul Ministerului Finantelor.

Dupa primele sase luni, bugetul consolidat avea un deficit de 6,3 miliarde de lei, reprezentand 0,77% din PIB, ceea ce indica un excedent de circa 1,2 miliarde lei in luna iulie.

In primele sapte luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a inregistrat un deficit de 0,23% din PIB sau 1,74 miliarde de lei.

De ce s-a ajuns aici

Principalul motiv al executiei bugetare slabe din primele sapte luni ale acestui an a fost cresterea incasarilor la buget intr-un ritm inferior ritmului de crestere a cheltuielilor.

"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 141,2 miliarde lei, reprezentand 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...)

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 146,4 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 11,4% fata de primele sapte luni ale anului trecut", arata raportul bugetar lunar.

Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele sapte luni la incasarile din contributiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii si venit (+10,8%) si din venituri din capital (+15,2%).

"Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 6,5% fata de perioada similara din 2016, fiind determinate, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 62% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate", se arata in raport.

Incasarile din TVA s-au redus in primele sapte luni cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in primele sase luni, scaderea a fost de 4,3 ...citeste mai departe despre "Deficitul bugetului general consolidat s-a triplat in primele 7 luni. Cheltuielile cu salariile au crescut cu 20%" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit 2017 cresteri salarii , #Stiri Macroeconomie