Deficitul de cont curent a crescut de 2 ori jumate: Diaspora ne-a salvat de mai rau

Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:18
1222 citiri
Deficitul de cont curent a crescut de 2 ori jumate: Diaspora ne-a salvat de mai rau
Foto: Arhiva Ziare.com

Deficitul contului curent al balantei de plati pe anul 2015 s-a majorat de 2,5 ori fata de anul anterior, de la 686 milioane euro pana la 1,758 miliarde euro sau circa 1,1% din PIB.

Datele BNR au consemnat aproape o dublare atat a deficitului balantei comerciale, cat si a minusului consemnat pe segmentul veniturilor primare, dar si o crestere de circa 70% a excedentului pe partea de venituri secundare.

Pe partea de bunuri materiale, deficitul s-a majorat cu aproape un miliard si jumatate de euro, fapt ce a contat in proportie de 133% (!) la inrautatirea soldului general al balantei de plati.

Din fericire, sectorul transporturilor a venit sa compenseze cu peste 600 de milioane de euro aceasta influenta si a ajuns sa constituie un atu puternic in balanta de plati (sold pozitiv de circa 3,4 miliarde euro adica peste 2% din PIB).

Venituri primare includ venituri din munca, venituri din investitii in active financiare (investitii directe, de portofoliu si alte investitii) si ...citeste mai departe despre "Deficitul de cont curent a crescut de 2 ori jumate: Diaspora ne-a salvat de mai rau" pe Ziare.com

#deficit cont curent 2015, #bani capsunari 2015 , #Stiri Macroeconomie