Dobanzile real negative, o ciudatenie a politicilor monetare

Sambata, 07 Martie 2015, ora 15:43
1901 citiri
Dobanzile real negative, o ciudatenie a politicilor monetare
Foto: Twitter/Nouriel Roubini

S-au dus vremurile de balada, cand duceai banii la banca si iti faceai acolo un depozit frumusel, tocmai bun ca sa-ti asigure o renta, valabila toata viata. Din banii tai, banca le acorda altora credite si incasa o dobanda mai ridicata decat renta ta. Diferenta era profitul bancii.

Daca banca n-ar fi fost atractiva, nici tu nu te uitai la ea, optai sa tii banii gramada acasa, in sanul familiei. Nu castigai nimic, dar nici nu pierdeai. Teoretic, ieseai tandi pe mandi.

Astazi nu prea ai optiuni. Fara cont la banca, adesea nici leafa n-o poti primi. Traim intr-o societate unde politica monetara devine din ce in ce mai neconventionala. Bancile centrale au ajuns sa inventeze dobanda zero, sa recomande relaxarea cantitativa si chiar sa influenteze cursul de schimb.

Jocul de-a dobanda

Dar cea mai neconventionala nascocire a ultimilor ani este rata negativa a dobanzii reale. Daca dobanda nominala este aproape de zero, te poti pomeni ca banca iti ia dobanda pentru banii tai, in loc ...citeste mai departe despre "Dobanzile real negative, o ciudatenie a politicilor monetare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#randamente bancare, #dobanda real negativa, #Nouriel Roubini expert economist , #Stiri Macroeconomie