Doina Pana: Softul care urmareste trasabilitatea lemnului va eradica taierile ilegale

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 16:23
1529 citiri
Doina Pana: Softul care urmareste trasabilitatea lemnului va eradica taierile ilegale

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura Doina Pana a anuntat ca aprobarea in Guvern a normelor privind folosirea unui soft care urmareste drumul lemnului din momentul taierii pana la prelucrare sau export va eradica taierile ilegale.

Guvernul discuta miercuri un proiect de hotarare pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienta, circulatia si comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spatiilor de depozitare a materialelor lemnoase si al instalatiilor de prelucrat lemn rotund, precum si a unor masuri privind obligatiile ce revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn.

"Este o veste foarte buna pentru padurile romanesti si o veste foarte proasta pentru cei care se ocupa cu taierile ilegale, in sensul ca un soft existent din 2008 prin Banca Mondiala care urmarea trasabilitatea lemnului din padure pana la destinatarul final (...) l-am extins si permite urmarirea in timp real a drumului lemnului incepand din momentul in care pleaca camionul din padure si pana cand iese din tara sau iese in stadiul de mobila. Este discutat cu toti factorii interesati si din punctul meu de vedere va conduce la eradicarea drastica a taierilor ilegale din padurile Romaniei", a afirmat Doina Pana in debutul sedintei saptamanale de Guvern.

La randul sau, ministrul Mediului Attila Korodi a apreciat ca actul normativ reprezinta un pas extrem de important in vederea scaderii infractionalitatii in domeniul silvic.

"Pasul facut azi de Guvernul Romaniei (...) va fi un pas, din punctul nostru de vedere, chiar istoric pentru ca deja dezbaterile pe Codul Silvic vor fi mult mai relaxate, infractionalitatea va scadea foarte mult pentru ca trasabilitatea on line este veriga care ne ajuta", a afirmat Korodi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Doina Pana, #taieri ilegale paduri, #prelucrare lemn , #Stiri Macroeconomie