Doua decenii fara cresteri salariale pentru britanici

Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 12:21
912 citiri
Doua decenii fara cresteri salariale pentru britanici
Foto: Arhiva Ziare.com

Este putin probabil ca veniturile britanicilor sa cunoasca o crestere reala in urmatorii sapte ani, perioada de stagnare inceputa dupa criza financiara ajungand astfel la aproape doua decenii, pe fondul declinului economic al Marii Britanii, anunta specialistii.

Un raport al think tank-ului independent Resolution Foundation arata ca veniturile medii ale britanicilor ajustate cu inflatia ar putea ramane sub nivelul atins inainte de criza globala financiara cel putin pana in 2025, ceea ce inseamna o perioada neintrerupta de 17 ani fara cresteri salariale, scrie CNN.

Un avertisment similar vine si din partea Institutului pentru Studii Fiscale, principalul institut independent al tarii pentru cercetare economica.

Biroul pentru Responsabilitate Bugetara a redus miercuri prognoza de crestere economica de la 2% la 1,5%, in timp ce Ministerul britanic de Finante a anuntat saptamana aceasta ca Marea Britanie nu mai face parte dintre primele cinci economii ale lumii.

Resolution Foundation avertizeaza in acest context ca Marea Britanie se confrunta cu cea mai lunga perioada de declin al standardelor de viata din ultimii 60 de ani.

Expertii calculeaza ca, la sfarsitul anului fiscal 2022-2023, salariile medii anuale reale vor continua sa fie cu 555 de lire sterline sub varful atins inainte de criza.

Potrivit directorului Institutului pentru Studii Fiscale, Paul Johnson, productia economica pe cap de locuitor va fi in 2021 cu 3,5% mai mica decat estimarile din martie 2016 ale Biroului pentru Responsabilitate Bugetara.

"Acest lucru inseamna o pierdere de 65 de miliarde de lire sterline pentru economie", spune Johnson.

Noile prognoze vin in contextul in care Marea Britanie se pregateste sa paraseasca Uniunea Europeana. Pana de curand una dintre cele mai puternice economii din UE, tara ar putea sa ramana ani buni in urma altor economii avansate, printre care SUA si cativa dintre fostii sai parteneri europeni, mai scrie sursa citata.

Multi britanici resimt deja efectele situatiei economice. De la referendumul pro-Brexit din iunie 2016, lira s-a depreciat cu 12% fata de dolar, ceea ce inseamna ca acestia platesc mai mult pentru bunurile de import.

Potrivit CNN, salariile nu tin pasul cu inflatia, care a ajuns la 3%, gradul de indatorare al gospodariilor a crescut cu 4% pe an, ritmul investitiilor mediului de afaceri a incetinit, iar cheltuielile de consum au inregistat in octombrie cea mai mare scadere din ultimii patru ani.

Intre timp, factu ...citeste mai departe despre "Doua decenii fara cresteri salariale pentru britanici" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#venituri britanici stagnare, #economie Marea Britanie, #brexit , #Stiri Macroeconomie