Dupa Canalul Bucuresti-Dunare, Dancila promite hidrocentrala de 1 miliard de euro. Ideea a aparut in 1975, dar nimeni nu a reusit sa o puna in practica

Joi, 07 Martie 2019, ora 09:36
1231 citiri
Dupa Canalul Bucuresti-Dunare, Dancila promite hidrocentrala de 1 miliard de euro. Ideea a aparut in 1975, dar nimeni nu a reusit sa o puna in practica
Foto: Arhiva Hidrotarnita.ro

Cabinetul Dancila sustine ca, pe langa constructia Canalului Bucuresti-Dunare, va realiza in parteneriat public privat inca un alt proiect mamut, gandit de comunisti: hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, in valoare de peste un miliard de euro.

Ideea constructiei acestei hidrocentrale a aparut inca din anul 1975. I-a luat statului mai bine de zece ani sa aleaga locul in care sa o construiasca: pe Somes, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, la acumularea de la Tarnita. Comunistii n-au dus proiectul la bun sfarsit. Dupa 1989, insa, statul a decis sa-l reia si sa incerce sa il finalizeze.

De-a lungul ultimelor 3 decenii, s-au dat memorandumuri pentru realizarea centralei, s-au facut studii de milioane de euro si s-au cerut oferte de echipamente si servicii pentru proiect. Ba s-a creat chiar si o societate care sa construiasca hidrocentrala si ... cam atat.

Pana la urma, constructia nici macar n-a mai inceput. De ce este atat de greu de dus la capat acest proiect?

O hidrocentrala clasica are un rezervor, format cu ajutorul unui baraj. Din acest rezervor, apa curge prin centrala pentru a produce energie.

O centrala hidroelectrica cu acumulare prin pompaj, insa, are nevoie de doua rezervoare cu apa: unul superior si altul inferior. In prima faza, pentru a produce energie cand cererea este mare, apa din bazinul superior curge prin hidrocentrala in bazinul inferior.

Ulterior, cand cererea de energie e mica, apa poate fi repompata in bazinul superior, pentru a da un plus de resursa care sa fie folosita cand cererea de energie va creste din nou. Specialistii spun ca un astfel de sistem se cumporta intrucatva asemenator cu o baterie.

Din punct de vedere tehnic, aceasta hidrocentrala se poate realiza in Romania. Problema - dupa cum au atentionat mai multi energeticieni in ultimii ani - este ca sistemul risca sa consume mai mult decat produce si, in consecinta, n-ar fi rentabil. In plus, realizarea lui este extrem de scumpa, ajungand la peste un miliard de euro.

Ce promite Guvernul Dancila

Comisia de Strategie si Prognoza a publicat la finele lunii februarie un proiect de fundamantare pentru realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompare de la Tarnita-Lapustesti in parteneriat public privat (PPP).

Practic, Guvernul vrea sa gaseasca un privat care sa isi asume aproximativ 80% din investitie si sa construiasca, in 5 ani, centrala care sa produca 1.000 MW.

Ulterior, privatul ar putea vinde energie si si-ar put ...citeste mai departe despre "Dupa Canalul Bucuresti-Dunare, Dancila promite hidrocentrala de 1 miliard de euro. Ideea a aparut in 1975, dar nimeni nu a reusit sa o puna in practica" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hidrocentrala acumulare pompaj Tarnita Dancila, #Dancila hidrocentrala public privat, #Dancila promite hidrocentrala repede , #Stiri Macroeconomie