Economia Romaniei a crescut anul trecut mai mult decat se estimase initial - date INS

Marti, 20 Decembrie 2016, ora 09:51
2297 citiri
Economia Romaniei a crescut anul trecut mai mult decat se estimase initial - date INS
Foto: Arhiva Ziare.com

Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 3,9% in 2015, peste estimarile anterioare, care indicau un avans de 3,8%, pe fondul cresterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente, potrivit unor noi date semidefinitive publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Cu toate ca a majorat rata de crestere, INS a revizuit in scadere valoarea produsului intern brut (PIB), in conditiile in care a coborat puternic deflatorul, indicatorul care masoara cresterea tuturor preturilor din economie.

Valoarea PIB-ului Romaniei din 2015 a fost 71,1 miliarde lei (160 miliarde de euro), arata datele semidefinitive, comparativ cu 712,83 miliarde lei (160,4 miliarde de euro) in varianta anterioara.

Valoarea deflatorului PIB din 2015 a fost revizuita in scadere puternica, de la 2,9% la 2,4%, ceea ce explica revizuirile contradictorii privind rata de crestere a economiei si valoarea PIB.

Calculat in moneda europeana, PIB-ul Romaniei de anul trecut, de 160 ...citeste mai departe despre "Economia Romaniei a crescut anul trecut mai mult decat se estimase initial - date INS" pe Ziare.com

#crestere economica Romania 2015 , #Stiri Macroeconomie