Economia sta pe o bomba cu ceas - Ce va face PSD?

Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 09:41
1164 citiri
Economia sta pe o bomba cu ceas - Ce va face PSD?
Foto: Arhiva Pixabay

Habemus premier!

Mihai Tudose a fost "upgradat" de la ocupantul scaunului Economiei la cel de premier. Asta cu toate ca evaluarea lui ca ministru in Cabinetul Grindeanu nu a fost deloc pozitiva, iar Internetul a exploatat (cu glume mai mult sau mai putin sarate) declaratii de-ale lui facute in trecut.

Insa lasand toata aceasta tevatura la o parte, in ce conditii de ordin fiscal preia Tudose guvernarea?

Dupa patru luni in care bugetul general consolidat al Romaniei (adica sacul statului, care nu este fara fund) a fost pe excedent, iata ca luna mai a provocat o gaura atat de mare incat am trecut pe deficit. Asta inseamna ca nivelul cheltuielilor l-a depasit pe cel al veniturilor.

Inainte de a diseca aceste date, subliniem faptul ca e posibil ca cele din prima parte a anului sa nu reflecte 100% realitatea. Motivul? Finantele au introdus in buget veniturile din subventiile agricole ale Uniunii Europene care, de fapt, merg spre beneficiari privati si nici macar nu ajung in vistieria statului.

Trecand peste acest "detaliu", sa revenim la executia pe primele 5 luni. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, avem un deficit de 2,17 miliarde lei, care reprezinta 0,27% din produsul intern brut (PIB).

Da, e adevarat ca este sub nivelul de 3% permis de Uniunea Europeana, insa noi ne-am asumat ca vom fi cu 0,1% sub acest prag la finalul anului!

Deci procentul in sine nu e important acum, ci conteaza cat de mare a fost caderea. Ei bine, vestile nu sunt deloc bune. Asta pentru ca, dupa primele patru luni, bugetul consolidat era inca pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, reprezentand 0,17% din PIB, ceea ce inseamna ca executia bugetara a fost foarte slaba in luna mai, cand s-a inregistrat un deficit-record de 3,52 miliarde de lei, adica aproape triplu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Daca presupunem ca deficitul va creste cu aceeasi suma ca in luna mai, in noiembrie exista sanse mari sa atingem pragul critic de 3%. Sau chiar sa-l depasim.

Mai trebuie sa avem ceva in minte: in primele 5 luni, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 19,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 27,44 miliarde lei.

In schimb, nivelul investitiilor s-a redus cu 55%, pana la 4,1 miliarde lei.

Tabloul care se contureaza nu este deloc roz.

Insa adevaratul test va fi anul 2018. Aici se intrevad cateva scenarii.

Scenariul 1: In ciuda promisiunilor, salariile bugetarilor nu vor cres ...citeste mai departe despre "Economia sta pe o bomba cu ceas - Ce va face PSD?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit bugetar psd, #masuri psd 2018 , #Stiri Macroeconomie