Economia: Trei mari chestiuni

Marti, 10 Mai 2016, ora 08:50
855 citiri
Economia: Trei mari chestiuni

Romania a reusit o consolidare fiscal/bugetara de amploare in ultimii ani, care a ajutat diminuarea dezechilibrelor externe si revenirea pe piete financiare la costuri de finantare comparabile cu cele pentru Cehia, Polonia, Ungaria.

Dar exista probleme vechi, de natura structurala, ce macina economia, societatea si care, in situatii tragice, revin in centrul discutiei publice prin implicatii.

In cele ce urmeaza ma refer la trei chestiuni care exprima provocari interrelationate pentru economie; este vorba de evaziunea fiscala, investitii si evitarea unui derapaj bugetar structural.

1. Combaterea evaziunii fiscale

Romania are intre cele mai mici venituri fiscale in UE - in jur de 27-28% din PIB. Avem de-a face nu atat cu taxe si impozite scazute, ci cu o masiva evaziune fiscala si evitare a platii taxelor si impozitelor (ceea ce unii numesc "optimizare fiscala").

Aceasta situatie denota institutii slabe, o activitate suboptima a unor functionari publici, dar si o coniventa ...citeste mai departe despre "Economia: Trei mari chestiuni" pe Ziare.com

#crestere economica Romania, #evaziune fiscala Romania, #investitii Romania economie , #Stiri Macroeconomie