Emmanuel Macron, un Ronald Reagan al Frantei care va aduce revolutia economica?

Joi, 20 Iulie 2017, ora 18:57
825 citiri
Emmanuel Macron, un Ronald Reagan al Frantei care va aduce revolutia economica?
Foto: Facebook/Emmanuel Macron

Fara indoiala, tanarul presedinte al Frantei, Emmanuel Macron, are o agenda ambitioasa, mai ales in ceea ce priveste economia. Iar piata mizeaza mult pe el, investitorii fiind de-a dreptul entuziasmati ca el si nu altul se afla la Palatul Elysee.

Dar pe ce se bazeaza ei? Are Macron cu adevarat sanse sa-si puna in practica masurile anuntate in campanie, mai cu seama ca, inaintea sa, trei presedinti au incercat si au esuat sa implementeze tipul de reforme propuse de Macron?

Conform Forbes, Macron este omul reformei, al unei piete libere, ceea ce-l deosebeste de predecesorii sai. Si nu doar ca a "nimerit" intr-un moment bun, are si avantajul de a fi un politician abil, comenteaza publicatia, optimista ca presedintele francez va reusi ce si-a propus.

Economia Frantei este muribunda de zeci de ani, arata Forbes. Iar aceasta economie slaba a fost tocmai scena care a permis urcarea lui Macron si a noului sau partid, cumva similar cu alegerea lui Trump in SUA. Le Pen, oponenta sa de la alegerile prezidentiale, nu a facut decat sa il ajute pe ultima suta de metri, mai arata sursa.

Din 1990, numai Grecia si Italia au inregistrat o crestere mai mica a PIB-ului pe cap de locuitor decat Franta.

Guvernul francez este prea mare, comenteaza sursa, iar costurile sale sunt direct proportionale, fiind cele mai mari din tarile dezvoltate. Iata punctele de plecare, realitatea.

Dar ce vrea sa faca Macron, care sunt promisiunile sale?

In primul rand, vrea sa reduca impozitul pe profit (in prezent taxa e cea mai mare de pe continent), astfel incat sa il aduca aproape de media europeana, iar companiile sa se instaleze in Franta si nu in alte tari. Macron insusi a declarat ca vrea sa simplifice procedura inceperii unei afaceri, foarte greoaie in Franta.

Apoi, recent a fost anuntat un plan de investitii de 50 de miliarde de euro - iata doar cateva dintre masuri.

Franta vrea sa atinga tinta de deficit pentru prima data in 10 ani: Economii de 4,5 miliarde de euro, inclusiv la masinile demnitarilor

Macron "conduce masa"

Pentru a stabili probabilitatea ca Macron sa adopte aceasta agenda ambitioasa, trebuie insa analizata situatia politica din Franta. Din acest punct de vedere, "Macron este un fenomen", apreciaza Forbes.

Victoria sa la prezidentiale e fara precedent in istoria Frantei. E primul care a pus bazele unui partid (in urma cu doar un an si jumatate) in timp ce facea parte dintr-o administratie. Are numai 39 de ani, a fost bancher si si-a ales s ...citeste mai departe despre "Emmanuel Macron, un Ronald Reagan al Frantei care va aduce revolutia economica?" pe Ziare.com

#Emmanuel Macron Ronald Reagan, #Emmanuel Macron revolutie economie Franta, #Emmanuel Macron reforme economie, #Macron reforme mediu afaceri , #Stiri Macroeconomie