Executia bugetara 2018, primul episod: Prezentul este blocat. Viitorul, sacrificat

Vineri, 11 Mai 2018, ora 07:18
1181 citiri
Executia bugetara 2018, primul episod: Prezentul este blocat. Viitorul, sacrificat

O dezbatere despre raportul privind executia bugetara pe primul trimestru al anului 2018 trebuie sa analizeze PREZENTUL, prin calitatea executiei finantelor publice, si VIITORUL, adica felul in care sunt afectate investitiile.

Asa cum am aflat cu totii, primul trimestru din anul 2018 a adus in continuare un declin al veniturilor pe care statul le are la dispozitie si le poate folosi pentru investitii in sanatate, educatie, infrastructura de transport, precum si pentru plata pensiilor si salariilor.

Tabloul general al executiei bugetare este pictat in nuante cenusii: lipsa de predictibilitate fiscala, precum si deprofesionalizarea si politizarea ANAF au facut ca veniturile fiscale sa scada la 3,8% din PIB, fata de 4,7% din PIB in 2016. Cele mai slabe incasari sunt raportate la impozitul pe profit, TVA si accize.

Investiiile si evaluarea cheltuielilor reprezinta, in opinia mea, doua dimensiuni care ne arata cum a fost primul trimestru pentru statul roman. Ambele sfideaza orice logica economica de baza atunci cand privim executia bugetara pe primul trimestru al anului 2018.

INVESTITII 2018

PREZENT: investitii blocate. VIITOR: investitii sacrificate

PREZENT: In primul trimestru din 2018, asa cum s-a intamplat si in 2017, investitiile publice sunt amanate. Pana cand? In ritmul acesta, probabil ca abia in 2020 vom vedea o reluare a realizarii investitiilor publice. Dupa ce anul trecut investitiile publice au fost la minimul ultimilor ani, si anul acesta tendinta se pastreaza: cheltuielile de capital au crescut cu 0,3 puncte procentuale fata de perioada similara din 2017. Avansul este explicat in principal de achizitia de tehnica militara.

VIITOR: Intrucat programul de colectare a veniturilor publice este sub tinta, se vor impune implicit masuri imediate de redresare a incasarilor si recuperare a minusurilor, pentru a evita corectia cheltuielilor. Efectul pentru populatie? Investitiile vor fi sacrificate, acestea fiind cele mai afectate cheltuieli.

Nici la investitiile care au la baza fondurile europene lucrurile nu stau mai bine. O dimensiune a raportului despre executia bugetara privind incasarea fondurilor primite de la UE ne arata rezultate slabe atat pentru prezent, cat si pentru viitor. Astfel, fondurile europene, din cadrele financiare 2007-2013, si cel din 2014-2020, au atins un grad trimestrial de realizare de 63,1%.

EVALUAREA CHELTUIELILOR 2018

PREZENT: cheltuim, cheltuim. VIITOR: lipseste monitorizarea si evaluarea cheltui ...citeste mai departe despre "Executia bugetara 2018, primul episod: Prezentul este blocat. Viitorul, sacrificat" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#executie bugetara, #venituri cheltuieli buget 2018 , #Stiri Macroeconomie