Fermierii sunt fortati sa accepte munca la negru, pentru ca zilierii nu vor sa lucreze ca-si pierd ajutoarele sociale

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 22:08
993 citiri
Fermierii sunt fortati sa accepte munca la negru, pentru ca zilierii nu vor sa lucreze ca-si pierd ajutoarele sociale
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri ar trebui modificata, iar veniturile din munca ziliera ar trebui exceptate de la calculul veniturilor in vederea stabilirii ajutoarelor sociale, considera Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Fermierii romani se confrunta cu greutati in desfasurarea activitatii datorita unor prevederi legale care ii impiedica sa-si asigure forta de munca necesara prin angajarea de zilieri, iar procedura inregistrare a acestora in registrul zilierilor este anevoioasa, excesiva si inutila, scop in care opinam ca Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri trebuie modificate", spune LAPAR, intr-un comunicat remis marti.

Potrivit sursei citate, foarte multe activitati din domeniul agricol au caracter ocazional si pentru acestea nu pot fi angajati muncitori cu contract individual de munca permanent.

"Aceste activitati au nevoie de forta de munca necalificata doar ocazional, in diferite perioade ale anului si ar trebui realizate prin angajarea de muncitori zilieri.

Muncitorii zilieri care lucreaza in agricultura fac parte din cea mai vulnerabila patura sociala si sunt in acelasi timp beneficiari ai ajutoare sociale platite de stat. Desi angajarea muncitorilor zilieri este reglementata potrivit Legii nr. 52/2011, acestia refuza munca cu ziua pentru ca pierd ajutoarele sociale pe care le primesc in temeiul Legii nr. 416/2001", atrage atentia LAPAR.

Producatorii agricoli explica faptul ca muncitorii zilieri trebuie inregistrati in registrul de evidenta a zilierilor care se comunica ITM pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare pentru luna precedenta. De asemenea, impozitul de 16% retinut fiecarui muncitor zilier se vireaza lunar la bugetul de stat, iar prin Declaratia 205 se transmit analitic la ANAF datele de identificare pentru fiecare persoana in parte, precum si impozitul retinut si virat.

"Pentru acordarea ajutoarelor sociale, beneficiarii acestora trebuie sa prezinte adeverinte eliberate de ANAF privind veniturile impozabile realizate, iar periodic Agentiile pentru Prestatii Sociale verifica la ANAF veniturile realizate de beneficiarii ajutorului social aflat in plata.

Ca urmare, beneficiarii de ajutoare sociale care au realizat venituri impozabile din munca ocazionala desfasurata ca zilieri pierd dreptul la ajutor social pentru per... citeste mai departe despre "Fermierii sunt fortati sa accepte munca la negru, pentru ca zilierii nu vor sa lucreze ca-si pierd ajutoarele sociale" pe Ziare.com

#ajutoare sociale zilieri, #angajati agricultura ajutoare sociale , #Stiri Macroeconomie