Financial Times: Ironia gazoductului South Stream

Marti, 26 August 2014, ora 16:55
1051 citiri
Financial Times: Ironia gazoductului South Stream
Foto: Wikipedia

Rusia a fost adesea acuzata de Occident ca isi foloseste exporturile din domeniul energetic ca o arma politica. Ironia este ca Uniunea Europeana face exact acelasi lucru cu gazoductul South Stream, sustine Financial Times.

La inceput, proiectul parea unul logic. Dupa disputele privind pretul platit pentru gazele naturale intre Kiev si Moscova, in 2006 si 2009, gigantul rus Gazprom a devenit din ce in ce mai determinat sa nu mai depinda de Ucraina pentru transportul resurselor catre batranul continent.

Asa a aparut South Stream, o idee care nu implica absolut deloc tara vecina, gazele urmand sa fie ajunga pe sub Marea Neagra direct in Bulgaria.

Insa in acest an, oficialii europeni au inceput sa vada un pericol iminent in acest proiect: daca ar prinde viata, ar cimenta si mai mult dependenta Europei de resursele rusesti, scrie Financial Times.

Mai mult, ei se temeau ca Ucraina ar putea fi lasata cu ochii in soare de Rusia, confruntandu-se astfel ...citeste mai departe despre "Financial Times: Ironia gazoductului South Stream" pe Ziare.com

#ironie South Stream, #proiect south stream, #probleme South Stream , #Stiri Macroeconomie