Fitch a retrogradat ratingul Turciei la categoria "junk" - nerecomandata pentru investitii

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 15:29
5736 citiri
Fitch a retrogradat ratingul Turciei la categoria "junk" - nerecomandata pentru investitii

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat ratingul suveran al Turciei la categoria "junk" (nerecomandata pentru investitii), citand evolutiile politice si de securitate care au "subminat performanta economiei si independenta institutionala", transmit DPA si Reuters.

Vineri, Fitch a revizuit in scadere, de la "BBB minus" la "BB plus", ratingul Turciei, iar perspectiva asociata este stabila, Decizia vine la cateva ore dupa ce o alta agentie de evaluare financiara, Standard & Poor's, a inrautatit perspectiva ratingului Turciei, de la stabila la negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua retrogradare.

Ambele agentii si-au exprimat temerile privind insecuritatea politica, dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, precum si presiunile asupra Bancii Centrale a Turciei.

In prezent, niciuna din cele trei mari agentii de evaluare financiara - Fitch, Standard & Poor's si Moody's - nu mai acorda Turciei un calificativ din categoria investment grade (recomandat pentru investitii).

Deprecierea lirei turcesti cu 10% de la inceputul acestui an, dupa pierderile masive din 2016, au lasat Turcia mult mai expusa la datoria sa externa, iar economia este pe o traiectorie descendenta, se arata in comunicatul Fitch.

Turcia depinde de investitii pentru finantarea deficitului de cont curent - unul din cele mai ridicate din randul statelor G20 - si pentru plata datoriei externe. Retrogradarea ratingului ar putea forta autoritatile sa plateasca mai mult pentru a imprumuturile de pe pietele internationale.

Saptamana aceasta, Banca Centrala a Turciei a majorat neasteptat dobanda de baza si a anuntat ca va adopta noi masuri de inasprire a politicii monetare daca va fi necesar, dupa ce lira turceasca s-a depreciat la un nivel record fata de dolar.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a institutiei, Comitetul de politica monetara de la Banca Centrala a Turciei a majorat dobanda la creditele overnight cu 75 de puncte de baza, la 9,25%, si a mentinut dobanda repo pe o saptamana la 8%, si dobanda pentru imprumuturile overnight la 7,25%. Analistii se asteptau la majorarea celor trei rate principale.

Comitetul a decis sa inaspreasca politica monetara pentru a tine sub control deteriorarea perspectivei inflatiei. Daca va fi necesar, vom adopta noi masuri, a dat asigurari Banca Turciei.

Rata inflatiei in Turcia a ajuns anul trecut la 8,5%, mult peste tinta Bancii Centrale, de 5%.

Banca Centrala a Turciei a raspuns la depreciere ...citeste mai departe despre "Fitch a retrogradat ratingul Turciei la categoria "junk" - nerecomandata pentru investitii" pe Ziare.com

#Fitck rating Turcia junk, #scadere rating suveran Turcia , #Stiri Macroeconomie