Furnizorii de gaze ar putea sa nu mai fie obligati sa isi faca stocuri. Fost ministru al Energiei: Ne bazam pe rusi sau tremuram

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 07:43
1415 citiri
Furnizorii de gaze ar putea sa nu mai fie obligati sa isi faca stocuri. Fost ministru al Energiei: Ne bazam pe rusi sau tremuram
Foto: Arhiva Ziare.com

Furnizorii de gaze naturale nu vor mai fi obligati de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) sa constituie depozite pentru iarna viitoare, daca Parlamentul va adopta un proiect de lege aflat acum la Comisia de industrie din Camera Deputatilor.

"Siguranta aprovizionarii cu gaze naturale urmeaza sa fie asigurata de o rezerva strategica, pe care ar trebui sa o constituie Transgaz (TNG), care opereaza sistemul de transport national si raspunde de securitatea acestuia. Transgaz va actiona in cazul in care piata nu va face fata deficitului de oferta de pe piata", a declarat Nicolae Havrilet, presedintele ANRE, pentru cursdeguvernare.ro.

In rest, "furnizorii vor fi responsabili pentru satisfacerea cererii de consum si vor putea constitui depozite pe baza unor contracte negociate cu Romgaz", a adaugat Nicolae Havrilet.

Dimensiunea rezervei strategice pe care Transgaz, sau entitatea desemnata ar urma sa o constituie, va fi stabilita de Ministerul Energiei.

Nu este insa sigur ca Transgaz va fi operatorul rezervei strategice de gaze si nici mecanismul de constituire a acesteia. Nicolae Havrilet evocase, anterior, alternativa ca "stocul strategic" sa fie constituit de Rezervele Statului, potrivit unei declaratii citate de Agerpres.

Furnizorii sunt obligati in prezent sa depoziteze anumite cantitati de gaze in perioada aprilie-octombrie, la preturi reglementate, pentru securitatea aprovizionarii in varf de consum pe timpul iernii.

Autoritatile ar fi trebuit sa publice obligatiile de stocare la gaz natural inca din februarie, potrivit lui Razvan Nicolescu, executive lead adviser Deloitte si fost ministru al Energiei.

"Fara gaz in depozite, ne raman trei optiuni pentru iarna urmatoare:

a) ne bazam pe rusi;

b) tremuram;

c) ne rugam la Dumnezeu sa fie iarna usoara", spune fostul ministru al Energiei intr-o postare pe Facebook.

Citeste mai multe despre Siguranta energetica - lasata la dispozitia rusilor si a iernii: Comisia de Industrii din Camera lucreaza la anularea obligatiei de-a face stocuri de gaze pe Curs de guvernare. ...citeste mai departe despre "Furnizorii de gaze ar putea sa nu mai fie obligati sa isi faca stocuri. Fost ministru al Energiei: Ne bazam pe rusi sau tremuram" pe Ziare.com

#furnizori gaze stoc iarna , #Stiri Macroeconomie