Gabriel Resources cere Romaniei despagubiri de 5,7 miliarde dolari canadieni

Joi, 29 Iunie 2017, ora 15:35
1197 citiri
Gabriel Resources cere Romaniei despagubiri de 5,7 miliarde dolari canadieni
Foto: site Gabriel Resources

Gabriel Resources intentioneaza sa solicite vineri Romaniei, la curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, despagubiri echivalente cu 5,7 miliarde de dolari canadieni, pentru pierderile inregistrate ca urmare a nerespectarii de catre partea romana a tratatelor de investitii, se arata intr-un comunicat al companiei.

Gabriel Resources si subsidiara sa detinuta integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante in procesul de arbitraj deschis impotriva Romaniei la Centrul International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) a Bancii Mondiale, in concordanta cu prevederile tratatelor bilaterale de investitii intre Canada si Romania si Marea Britanie si Romania.

Solicitarea de despagubiri, bazata pe evaluarea efectuata de un expert independent, va fi facuta in dolari americani, in suma de 4,4 miliarde de dolari, echivalenta sumei in dolari canadieni la cursul de inchidere a tranzactiilor din 27 iunie.

Prin acordarea licentei si blocarea apoi a proiectelor, fara procedurile necesare si fara compensatii, Romania a privat Gabriel Resources de utilizarea, beneficiile si valoarea investitiilor in tara, inclusiv de dreptul de dezvoltare a proiectelor.

Solicitarea de despagubiri a Gabriel Resources se bazeaza pe incalcarea de catre Romania a mai multor prevederi ale tratatelor, care includ expropierea investitiilor sale in Romania fara compensatii, neacordarea unui tratament corect si echitabil investitiilor, protectie si securitate si pierderea investitiilor prin masuri discriminatorii si nerezonabile.

Memoriul va fi inaintat tribunalului pentru arbitraj constituit sub auspiciile Centrului International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) al Bancii Mondiale.

Romania va trebui sa raspunda acestui memoriu cu un contra-memoriu pana in 15 februarie 2018, iar Gabriel Resources va raspunde la randul sau reactiei partii romane pana in 5 septembrie 2018.

Ulterior, Romania trebuie sa dea un raspuns la replica Gabriel Resources pana pe 19 februarie 2019.

O audiere referitoare la justificarea solicitarii de daune facuta de Gabriel Resources la tribunalul de arbitraj este programata sa aiba loc in perioada 9-20 septembrie 2019.

Jonathan Henry, presedinte si director general al Gabriel Resources, arata in comunicat ca Guvernul Romaniei a blocat ilegal autorizarea Rosia Montana, iar apoi a actionat fara sa respecte acordul Gabriel cu statul si cu drepturile de autorizare existente.

"Maine intentionam sa depunem o cerere solida, detaliata pentru despagu ...citeste mai departe despre "Gabriel Resources cere Romaniei despagubiri de 5,7 miliarde dolari canadieni" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gabriel Resources judecata Romania despagubiri , #Stiri Macroeconomie