Gazprom vrea sa tina Europa in sah

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:27
1419 citiri
Gazprom vrea sa tina Europa in sah
Foto: Facebook/Gazprom

Grupul rus Gazprom se pregateste sa ofere Europei o cantitate mai mare de gaze naturale la preturi spot, pentru a se asigura ca firmele europene vor sprijini planul grupului rus de a extinde un gazoduct care va ocoli Ucraina.

Luna trecuta, Gazprom si cinci companii energetice europene au semnat un acord de principiu pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania via Marea Baltica pana la 110 miliarde meri cubi pe an, incepand din 2019.

In paralel, insa, Gazprom este presat de Uniunea Europeana sa-si modifice sistemul de vanzare de gaze naturale pe baza contractelor pe termen lung legate de pretul petrolului, sistem care potrivit Comisiei Europene duce la cresterea preturilor percepute consumatorilor.

Potrivit unor citate de Reuters, cele cinci firme europene (E.ON, BASF, OMV, ENGIE si Royal Dutch Shell) care au semnat acordul cu Gazprom pentru construirea Nord Stream II au facut acest lucru in speranta ca grupul rusesc isi va ...citeste mai departe despre "Gazprom vrea sa tina Europa in sah" pe Ziare.com

#Gazprom gazoduct Europa, #Gazprom gaze Europa , #Stiri Macroeconomie