Grecia este salvata pentru moment. Toate planurile se bazeaza pe un balon de sapun?

Vineri, 16 Iunie 2017, ora 18:24
1077 citiri
Grecia este salvata pentru moment. Toate planurile se bazeaza pe un balon de sapun?
Foto: Arhiva Ziare.com

Eurogrupul a reusit ceea ce se straduia deja de mai multe luni: aprobarea unor noi credite de miliarde de euro pentru Grecia. Dar la reuniunea din Luxemburg, o anume problema a ramas nerezolvata.

Membrii Eurogrup au reusit sa ajunga din nou la un acord pentru a decide soarta Greciei. La Luxemburg, ei au gasit numitorul comun care sa-i linisteasca pe toti: pe greci, pe ministrii de Finante din UE si pe FMI.

S-a decis alocarea unor credite in valoare de 8,5 miliarde de euro din fondul european de salvare (EMS), dupa cum a anuntat seful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. El a vorbit despre un "pas mare" inainte. Comisarul european pentru Economie, francezul Pierre Moscovici, a adaugat cu exaltare: "Sunt vesti foarte bune, care contin promisiunea sperantei - atat pentru poporul grec, cat si pentru zona euro".

Bani noi pentru datorii vechi

Aceste vesti bune au venit exact la timp pentru Atena. Statul elen trebuie sa-si achite in 4 saptamani datoriile la creditorii privati, la BCE si la FMI. De plata sunt aproape 7 miliarde de euro, bani pe care Atena nu ii are si care ar urma sa vina din fondul de salvare creat in 2016. Practic, un credit nou il stinge pe cel vechi.

In Germania, Comisia de Buget a Bundestag verifica, vineri, daca acordul incheiat de Eurogrup corespunde mandatului dat de Parlamentul de la Berlin.

Negocierile au avansat incet in ultimele saptamani pentru ca creditorii nu reusisera sa se inteleaga cu privire la modul in care Grecia trebuie sa administreze povara tot mai mare a datoriilor.

FMI cere ca o parte din datoriile statului elen sa fie anulate, dar ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, respinge ferm acest demers.

La Luxemburg s-a ajuns, totusi, la un compromis, dupa sase ore de negocieri: FMI se va alatura oficial programului de salvare pentru Grecia. Banii de la Fondul Monetar International vor sosi, insa, abia dupa ce Eurogrup va avea un plan clar cu privire la modul de reducere pe termen lung a datoriilor Greciei.

Un anunt in acest sens a fost facut de sefa FMI, Christine Lagarde, la Luxemburg. Nu se stie deci daca forul din Washington va plati vreun ban pana la urma si nici despre ce sume ar putea fi vorba.

Nu este necesara o anulare a datoriilor?

Ministrul german de Finante a dat urmatorul raspuns cand a fost intrebat despre o relaxare a datoriilor statului elen: "Daca taierea datoriilor nu este necesara, atunci nu avem de ce sa o facem."

Adica: daca prognoza UE privind evolutiile pozitive pe v ...citeste mai departe despre "Grecia este salvata pentru moment. Toate planurile se bazeaza pe un balon de sapun?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia criza datoriilor , #Stiri Macroeconomie