Grindeanu, interviu pentru Bloomberg: Eu si ministrul Finantelor ne asiguram ca orice derapaj e corectat la timp

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 18:45
759 citiri
Grindeanu, interviu pentru Bloomberg: Eu si ministrul Finantelor ne asiguram ca orice derapaj e corectat la timp
Foto: Facebook / Sorin Grindeanu

Cresterea economica ridicata va ajuta Romania sa mentina deficitul bugetar in limita de 3% admisa de Uniunea Europeana, a dat asigurari Sorin Grindeanu, intr-un interviu acordat Bloomberg.

"Vom lua toate masurile necesare pentru sustinerea ritmului de crestere. Ministrul de Finante si cu mine monitorizam saptamanal veniturile si cheltuielile bugetare, pentru a ne asigura sa vor respecta tintele si ca orice posibile derapaje vor fi corectate la timp", a spus miercuri Grindeanu, intr-un interviu acordat publicatiei citate.

In conditiile in care industria si exporturile sustin cresterea consumului, Grindeanu spune ca estimarea Guvernului, referitoare la o crestere economica de 5,2% in acest an, care a surprins analistii atunci cand a fost publicata, nu mai pare doar optimista.

Premierul a aratat ca nu vor fi necesare majorari de taxe sau reduceri ale cheltuielilor pentru a mentine deficitul bugetar sub nivelul de 3%, chiar daca promite mai multi bani pentru finantarea cresterilor de salarii anul viitor.

Sustinuta de reduceri de taxe si majorarea salariilor angajatilor bugetari, economia Romaniei a avansat cu 5,7% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cu toate ca Banca Nationala a Romaniei este ingrijorata de cresterea alimentata in special de consum, noi masuri de relaxare fiscala sunt in curs.

Parlamentul a aprobat miercuri Legea salarizarii unice, care va mari costurile cu cel putin 10 miliarde de lei doar in 2018.

"Am facut toate calculele si putem sustine cresterile salariilor", a spus Grindeanu.

Veniturile vor fi crescute de noile proiecte de infrastructura, de absorbtia mai mare de fonduri europene, de investitiile straine mai mari si de crearea de locuri de munca, a aratat premierul.

Comisia Europeana anticipeaza insa ca deficitul bugetar al Romaniei va atinge 3,5% in acest an si 3,7% in 2018.

Leul a ramas in acest an in urma altor monede din regiune, cu o depreciere de 0,7% in raport cu euro.

INS confirma ca economia a crescut cu 5,7% in primul trimestruEconomia creste, dar e umflata de consum. Practic, stimulam importurile si dezvoltarea altor state - explicatiile unui specialistLegea salarizarii bugetarilor a trecut de Parlament si merge la Iohannis la promulgareLegea salarizarii: Sindicalistii pregatesc proteste si se duc la biserica pentru ca Iohannis s-o retrimita la Parlament ...citeste mai departe despre "Grindeanu, interviu pentru Bloomberg: Eu si ministrul Finantelor ne asiguram ca orice derapaj e corectat la timp" pe Ziare.com

#Grindeanu interviu Bloomberg economie, #Grindeanu marire taxe, #Grindeanu crestere salarii , #Stiri Macroeconomie