Guvernul anunta tren de mare viteza Bucuresti-Budapesta. Ungurii vorbesc doar de Cluj-Budapesta

Miercuri, 07 Martie 2018, ora 11:13
997 citiri
Guvernul anunta tren de mare viteza Bucuresti-Budapesta. Ungurii vorbesc doar de Cluj-Budapesta
Foto: Arhiva Ziare.com

Lucian Sova, ministrul Transporturilor, a participat, marti, la summit-ul ministerial privind transporturile, desfasurat la Budapesta, unde a avut discutii cu Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior din Ungaria.

Discutiile s-au axat pe teme de interes bilateral din domeniul transporturilor rutiere si a infrastructurii de transport, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Transporturilor remis Ziare.com.

In comunicat se precizeaza ca au fost abordate si subiecte din domeniul feroviar precum "posibilitatea realizarii unei linii feroviare de mare viteza pe ruta Budapesta - Bucuresti".

La randul sau, Guvernul ungar a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presa privind discutiile purtate de ministrul Szijjarto cu Lucian Sova, insa se precizeaza ca linia feroviara va fi construita pe ruta Budapesta - Cluj-Napoca.

Potrivit documentului citat, Peter Szijjarto a declarat ca a alocat deja 3,2 milioane de euro pentru studiul de fezabilitate in cazul liniei ferate.

"Avand in vedere cooperarea economica extrem de stransa dintre Ungaria si Romania, stabilirea a cat mai multe legaturi de transport este in interesul ambelor tari. Este intentia ambelor tari ca Ungaria si Romania sa fie conectate de o linie ferata de mare viteza cat mai curand posibil", se arata in comunicatul maghiarilor.

"Ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior din Ungaria l-a informat pe ministrul Transporturilor roman ca Guvernul din Ungaria a alocat 3,2 milioane de euro studiului de fezabilitate pentru planificata linie ferata de mare viteza ce va conecta Budapesta si Cluj-Napoca", conform documentului citat.

La inceputul lunii februarie, acelasi ministr ungar declara ca Ungaria vrea un tren de mare viteza Cluj-Budapesta, dar "Guvernul Ungariei nu are nicio obiectie fata de planul Romaniei de a extinde calea ferata de mare viteza pana la Bucuresti".

Calea ferata de mare viteza este un tip de infrastructura feroviara pe care transportul este operat semnificativ mai rapid decat pe infrastructura conventionala, prin folosirea unui sistem integrat de material rulant si linii dedicate. ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta tren de mare viteza Bucuresti-Budapesta. Ungurii vorbesc doar de Cluj-Budapesta" pe Ziare.com

#tren mare viteza budapesta bucuresti, #tren mare viteza budapesta cluj , #Stiri Macroeconomie