Guvernul Munchhausen

Luni, 14 August 2017, ora 12:00
860 citiri
Guvernul Munchhausen

Karl Friedrich Hieronymus von Munchhausen (1720-1797) a fost un nobil german, devenit celebru in urma publicarii unei carti in limba engleza ("Baron Munchausen's Narrative of his Marvellous Travels and Campaigns in Russia") in anul 1785 de catre scritorul german Rudolf Erich Raspe.

In cartea respectiva, baronul este ridiculizat pentru minciunile gogonate care ii sunt atribuite, cea mai cunoscuta dintre ele fiind aceea ca s-a ridicat dintr-o mlastina cu tot cu cal tragandu-se in sus de par.

Ceea ce ne propune acum guvernul cam asta este: sa se traga si pe el si pe noi cu el, in sus de par, din mlastina in care tot el ne-a afundat.

Sa luam, ca exemplu, indelung-mediatizata poveste a accizelor pentru combustibili (motorina si benzina): pana in 2014 inclusiv, acciza la combustibili se stabilea, in lei, la 1 octombrie anul curent pentru tot anul viitor, pur si simplu inmultind nivelul accizei in euro cu cursul de schimb euro/leu publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din data de 1 octombrie. De ce astfel? Simplu, pentru ca Uniunea Europeana ofera fiecare stat membru posibilitatea de a stabili acciza in propria moneda dar pune conditia de a nu fi sub pragul minim din UE, exprimat in euro (pentru a nu distorsiona piata unica prin speculatii valutare).

Toate bune si frumoase numai ca, in anul trei (2014) al glorioasei guvernari Ponta, leul se apreciaza in raport cu euro si guvernul descopera "apa calda": veniturile din accize vor fi mai mici decat cele pe care se bazau in anul urmator (ei nu aflasera inca ca vor pleca de la putere in decembrie acelasi an!).

In acest nou context, jucausul guvern Ponta anunta o revolutie in domeniul accizelor si decide (cum altfel decat printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal emisa "peste noapte"!) stabilirea accizelor la carburanti in lei la o valoare ce urma sa fie indexata cu indicele mediu de crestere a preturilor.

Numai ca valoarea in lei pentru 2015 se stabileste la un curs nereal (4,738lei/euro, cu 7% peste cursul din piata de pe 1 octombrie 2014)! Ba mai mult, aceasta valoare este prevazuta de a scadea cu 25% fix de la 1 ianuarie 2017, cam atunci cand presupunea dr. Ponta ca alegerile din 2016 ne vor aduce un guvern liberal, ca reactie la inteleapta sa administrare; astfel se dinamita si bugetul primului an al unui viitor guvern liberal. Valorile stabilite pentru accize pentru 2015 si ulterior pentru 2016 (ca urmare a unui indice negativ de crestere a preturilor in 2015) erau urmatoarele ...citeste mai departe despre "Guvernul Munchhausen" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accize guvern PSD Tudose , #Stiri Macroeconomie