Guvernul sterge prin OUG datoriile companiilor energetice, prin darea in plata a activelor lor

Joi, 04 Iulie 2019, ora 16:47
1041 citiri
Guvernul sterge prin OUG datoriile companiilor energetice, prin darea in plata a activelor lor
Foto: captura video

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta avand ca rol principal "asanarea sistemului energetic romanesc", a declarat Florin Radu Ciocanelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dancila.

El a explicat, joi, la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa, ca prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern "se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente (...) si a le da ulterior in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita".

"Actul aprobat astazi de Guvernul Romaniei are rolul de a asana sistemul energetic romanesc, respectiv de a separa partea eficienta de partea care pana acum nu a produs decat gauri si datorii in sistem, de a imbunatati si de a creste eficienta sistemului. In esenta, prin darea in plata, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate si constituite in niste entitati care vor putea functiona strict pe termenii de eficienta, fara a mai crea datorii in sistemul energetic. Acest lucru le va permite si obtinerea de fonduri in diferite modalitati, fie fonduri europene, fie imprumuturi directe care sa le permita modernizarea si eficientizarea", a afirmat Ciocanelea.

Consilierul premierului a explicat ca "toate aceste eficientizari, toate aceste modernizari se fac si se vor face numai in strict dialog (...) cu Comisia Europeana, toate avand si avizul Consiliului Concurentei".

Intrebat care este procedura care va fi urmata, Ciocanelea a precizat: "Prin aceasta ordonanta de urgenta se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fara a genera pierderi, a le da pe urma in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita ulterior, in asa fel incat la sfarsitul intregului proces sa avem niste companii si niste active energetice care, efectiv, vor fi importante pentru sistemul energetic national, atat din punct de vedere tehnic, respectiv sustinerea sistemului energetic national permanent, indiferent de anotimp, dar si prin modul in care nu vor mai crea pierderi intregii economii si, mai mult decat atat, necreand pierderi vor permite retehnologizarea si modernizarea lor si aici ma refere inclusiv la partea de ecologizare a intregului sistem".

Fiind intrebat daca sub incidenta prevederilor actului normativ vor intra entitati energetice precum Complexul Energetic Hunedoara sau ELCEN, oficialul ...citeste mai departe despre "Guvernul sterge prin OUG datoriile companiilor energetice, prin darea in plata a activelor lor" pe Ziare.com

#Guvern OUG stergere datorii companii energetice , #Stiri Macroeconomie