Guvernul viseaza la 300 de milioane euro din CAS-ul pe alte venituri

Miercuri, 04 Iulie 2007, ora 14:19
1136 citiri
Guvernul viseaza la 300 de milioane euro din CAS-ul pe alte venituri

Executivul vrea sa impuna contributia de pensii doar asupra veniturilor salariale, desi legea pensiilor modificata precizeaza ca baza de impunere va fi venitul brut lunar, prevedere care complica elaborarea normelor si face incerta sursa suplimentara de finantare pentru majorarea pensiilor.

Conform NewsIn, legea modificata a pensiilor, aprobata de Parlament in urma cu o saptamana, stabileste ca baza de impunere a contributiilor de asigurari sociale (pensii) venitul brut lunar realizat de persoanele fizice. Totodata, legea mentine scutirea, acordata si pana acum, pentru o serie de venituri de natura salariala, cum ar fi premii, prestari servicii, parti din profit acordate salariatilor si alte drepturi exceptate prin legi speciale.

Cu toate acestea, reprezentantii executivului au sustinut prin declaratiile publice ca aceasta contributie se va plati pentru veniturile brute salariale si au afirmat ca baza de impunere va fi explicitata prin normele metodologice de aplicare a legii modificate a pensiilor.

Necorelarea dintre intentia guvernului si reglementarea facuta de Parlament i-au pus in dificultate pe expertii din Ministerul Muncii si cel al Finantelor care sunt nevoiti sa gaseasca portite legislative pentru a imtariceanu2.jpgpaca cele doua puncte de vedere. Dificultatea de a detalia prin norme ce inseamna venit brut lunar este sporita de mentinerea in lege a articolului referitor la scutirile de la plata contributiei de pensii.

Sunt vizate veniturile din drepturile de autor

"Expertii din cele doua ministere incearca sa lamureasca care vor fi acele venituri pentru care se va aplica contributia de pensii. In prezent, mai sunt foarte putine venituri de natura salariala neimpozitate, iar din cauza scutirii neabrogate raman foarte putine venituri pe care le vom putea include in baza de impunere", au declarat, miercuri, pentru NewsIn, surse din Finante.

In conditiile in care nu au fost inca identificate acele venituri care vor fi impozitate de acum inainte, potrivit legii modificate a pensiilor, suma de 300 milioane euro care ar putea fi obtinuta pe seama largirii bazei de impunere, potrivit ministrului economiei si finantelor, pare a avea o fundamentare superficiala.

Premierul si ministrul economiei se incurca in explicatii

Mai mult, declaratiile premierului si ale ministrului economiei si finantelor privind extinderea bazei de impozitare pentru contributiile de pensii au fost neclare, in ultimele zile. In timp ce premierul spunea ca vor fi impozitate toate castigurile, ministrul aducea precizarea ca vor fi impozitate doar veniturile salariale, iar legea modifcata a pensiilor face trimitere la venitul brut lunar care include toate veniturile, nu doar cele salariale, respectiv drepturi de autor, profesii libere, prestari servicii, activitati comerciale, dividende.

In prezent, baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale este formata din salariile brute lunare, inclusiv sporurile si adaosurile (indexari, tariceanu3.jpgal 13- lea salariu, premii anuale acordate salariatilor, salarii de merit, drepturile in natura acordate salariatilor, prime de vacanta, prime date cu ocazia sarbatorilor religioase) . Mai sunt incluse veniturile salariale ale celor cu functii elective, executive, legislative, judecatoresti si ale celor angajati pe baza de conventii civile de prestari de servicii.

Largirea bazei de impozitare pentru contributia de pensii presupune si eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pe tara pana la care se aplica cota de 9,5% pentru salariati.

Bloombiz