HVB si Unicredito si-au unit fortele

Luni, 13 Iunie 2005, ora 11:58
1048 citiri

HVB Group si-a dat acordul pentru a fi preluat de catre banca italiana Unicredito pentru suma de 15,4 miliarde de euro, punand astfel bazele celui mai mare acord bancar trans-frontalier european.

Preluarea HypoVereinsbank este privita ca un succes rasunator pentru directorul executiv Unicredito, Alessandro Profumo, care va ramane in fruntea grupului bancar nou-creat, pe care il va conduce din capitala financiara a Italiei, Milano.

Sub patronajul lui Profumo, Unicredito a luat nastere din contopirea unui numar de sapte institutii financiare din Italia, majoritatea banci regionale, in 1998 si 1999.

De atunci, grupul a intreprins o serie de achizitii in tari precum Romania, Polonia si Slovacia si si-a intarit pozitia prin preluarea fondului american Pioneer in anul 2000.

Preluarea sa de catre italieni vine intr-un moment de cumpana pentru HVB, care se lupta sa reduca din chletuielile legate de activitatea pe piata germana, anul trecut inregistrand pierederi nete de 2,3 miliarde de euro. Pe de alta parte, Unicredito, cu sediul central in Genova, a castigat 2,1 miliarde de euro in 2004.

Preluarea HVB, cea de-a doua banca de credit din Germania, va conferi Unicredito o pozitie dominanta in cadrul celei mai mari economii europene.

"Vom deveni prima banca europeana veritabila", a declarat Profumo.

HVB a patruns puternic pe pietele est-europene, iar mariajul Unicredito-HVB ar putea atrage atentia autoritatilor de reglementare din sistemul bancar in anumite tari, precum Polonia, unde concurenta va fi cvasi-inexistenta.

HVB are 60.000 de angajati si 9,8 milioane de clienti, precum si 2.100 de filiale in Europa Centrala. De asemenea, HVB este una dintre cele mai mari banci comerciale si creditor predilect pentru sectorul imobiliar.

Banii Nostri