Intram intr-o iarna care se anunta geroasa cu cel mai mic stoc de gaze din ultimii 5 ani

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:49
1159 citiri
Intram intr-o iarna care se anunta geroasa cu cel mai mic stoc de gaze din ultimii 5 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat, joi, in Comisia parlamentara de ancheta a activitatii ANRE, ca stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani, in conditiile in care consumul de gaze a crescut si meteorologii au anuntat ca ne asteapta o iarna geroasa cu temperaturi de pana la -30 de grade.

"La ora actuala, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, in conditiile in care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% in ultimul an. Astfel ca la iarna va fi necesar sa importam o cantitate de gaze mai mare decat anul trecut", a spus directorul general al Transgaz.

Ion Sterian a precizat ca, in perioada octombrie 2016 - martie 2017, Romania a importat 1,7 miliarde de metri cubi.

"Anul acesta estimam pentru aceste sase luni de iarna un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantitatile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru inmagazinare au fost sarcina ANRE", a adaugat directorul general.

Cine nu asigura livrarile catre clienti e deconectat de la sistemul national de gaze

Sterian a transmis pe aceasta cale si un avertisment pentru furnizori.

"Cine nu se incadreaza in nominalizari va fi restrictionat, daca va consuma mai mult decat nominalizeaza. Daca toti consuma din zestrea, din line pack-ul conductei, fara sa vina cu cantitati de gaze care sa fie injectate in SNT, pica sistemul national de gaze. Ganditi-va ce consecinte ar putea fi pentru sistemul national energetic", a explicat acesta.

Din cantitatea stocata de 2,2 miliarde de metri cubi, 300-400 milioane de metri cubi sunt "stocuri moarte", a spus Sterian.

"Ce se extrage nu este o constanta, ci, pe masura ce se epuizeaza energia din zacamant, presiunea scade, iar cantitatile extrase din depozite scad si ele. La inceputul iernii putem extrage din depozite zilnic 27 milioane de metri cubi, dar spre sfarsitul ciclului, adica februarie-martie, cantitatea care poate fi extrasa scade", a mai aratat directorul general al transportatorului de gaze.

Amenintarile la adresa furnizorilor vin dupa ce directorul general al Engie Romania, Eric Stab, a avertizat, la inceputul lunii noiembrie, cand a fost audiat in comisia parlamentara, ca e posibil sa nu fie suficiente gaze pentru a asigura consumul intr-o iarna grea si ca Guvernul nu are un plan de urgenta.

Meteorologii au anuntat din octombrie ca din luna decembrie intram intr-o iarna grea, cu ger naprasnic si temperaturi care ar putea sc ...citeste mai departe despre "Intram intr-o iarna care se anunta geroasa cu cel mai mic stoc de gaze din ultimii 5 ani" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iarna 2017 stoc gaze Romania, #probleme gaze romani iarna 2017 , #Stiri Macroeconomie