Iohannis il contrazice pe Teodorovici: Guvernul n-a cheltuit niciun ban din fondul de rezerva pentru combaterea pestei

Vineri, 31 August 2018, ora 12:56
1170 citiri
Iohannis il contrazice pe Teodorovici: Guvernul n-a cheltuit niciun ban din fondul de rezerva pentru combaterea pestei
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Guvernul nu a alocat niciun ban din fondul de rezerva pentru a combate extinderea pestei porcine africane in Romania, asa cum a declarat anterior ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

Totodata, seful statului cere Executivului sa ia masuri cat mai rapide pentru despagubirea populatiei si producatorilor afectati de pesta porcina.

In plus, Iohannis avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, ca Guvernul si-a epuizat fondul de reverva din cauza ca si-a administrat defectuoas resursele si nu pentru ca ar fi cheltuit sume deosebit de mari pentru situatii de calamitate.

"Cu privire la despagubirea populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, Presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa asigure un proces cat mai rapid, simplu si eficient de intocmire, aprobare si plata a dosarelor de despagubire a populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformitatii evidentelor si a despagubirilor. De modul in care se acorda aceste despagubiri depinde bunastarea gospodariilor populatiei afectate de virusul PPA, dar si viitorul industriei de crestere a porcului.

Data fiind starea de fapt si extinderea agresiva a pestei porcine, cu riscuri si consecinte care se pot dovedi dramatice pentru agricultura si economia Romaniei, din partea Guvernului se anunta cu seninatate faptul ca fondul de rezerva este zero, in ciuda asigurarilor repetate prin care Guvernul si-a propus sa arate ca situatia bugetara este stabila, ca sunt bani pentru pensii, salarii si pentru restul cheltuielilor.

In ciuda gravitatii acestei situatii in raport cu mijloacele de interventie pentru anumite situatii de criza, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finantelor afirma ca fondul de rezerva este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situatiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcina.

In realitate, cheltuielile din fondul de rezerva pe care Guvernul le-a facut pentru pesta porcina africana sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, in ciuda spuselor ministrului finantelor, prin care sa fie alocata din fondul de rezerva vreo suma, oricat de mica, in legatura cu criza generata de PPA.

De altfel, modul defectuos si lipsit de prudenta in care a fost gestionat Fondul de rezerva a facut ca astazi, cand intr-adevar ne confruntam cu o situatie de criza, Guvernul sa nu mai dispuna de bani in acest fond, desi fondul de rezerva ...citeste mai departe despre "Iohannis il contrazice pe Teodorovici: Guvernul n-a cheltuit niciun ban din fondul de rezerva pentru combaterea pestei" pe Ziare.com

#pesta porcina africana Klaus Iohannis, #pesta porcina presedintele Iohannis, #Guvern teodorovici fond rezevrva Guvern , #Stiri Macroeconomie