Iohannis retrimite la Parlament legea care obliga BNR sa aduca aurul in tara

Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 14:30
1126 citiri
Iohannis retrimite la Parlament legea care obliga BNR sa aduca aurul in tara
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.

In cererea de reexaminare se arata ca articolul unic pct. 1 din lege este de natura sa afecteze atributiile legale ale BNR si sa creeze premisele indepartarii de la compatibilizarea legislatiei BNR cu tratatele europene, intre altele.

"Legea pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei elimina posibilitatea stabilirii si mentinerii de rezerve in aur depozitat in strainatate si instituie termenul in care BNR trebuie sa prezinte Parlamentului si Guvernului raportul privind situatia rezervelor internationale, in ipoteza diminuarii acestora pana la un nivel care ar periclita tranzactiile internationale ale statului, precum si cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

Distinct de motivele de neconstitutionalitate ce au facut obiectul analizei Curtii Constitutionale - care, prin Decizia nr. 414 din data de 26 iunie 2019, a constatat ca dispozitiile Legii pentru modificarea art. 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei sunt constitutionale in raport cu criticile formulate - consideram ca solutia legislativa preconizata prin articolul unic pct. 1 din legea supusa reexaminarii este de natura sa afecteze atributiile legale ale BNR si sa creeze premisele indepartarii de la compatibilizarea legislatiei BNR cu tratatele europene, cu Statutul Sistemului European de Banci Centrale (SEBC) si cu cel al Bancii Centrale Europene (BCE) si sa genereze dificultati in aplicare, motiv pentru care se impune a fi reanalizata de catre Parlament", potrivit sursei citate.

De asemenea, seful statului sustine ca solutia legislativa preconizata nu tine cont de actualul context intern si international, de rolul rezervelor internationale si nici de consecintele care ar surveni in urma deciziei referitoare la depozitarea intregii rezerve de aur in tara.

In acest context, Iohannis semnaleaza ca initiatorii legii reexaminate nu au avut in vedere eliminarea posibilitatii stabilirii si mentinerii de rezerve in aur depozitat in strainatate, ci doar limitarea cantitatii de aur depozitata in strainatate.

"Astfel, una dintre ratiunile stabilirii si mentinerii rezervelor internationale (inclusiv cele alcatuite din aur) este aceea de a crea si de a spori gradul de incredere intr-o tara si de a perm ...citeste mai departe despre "Iohannis retrimite la Parlament legea care obliga BNR sa aduca aurul in tara" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Iohannis reexaminat lege BNR , #Stiri Macroeconomie