Isarescu: Creditarea in lei este in expansiune clara, dar in cazul IMM-urilor e mai rau decat firava

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 16:35
1775 citiri
Isarescu: Creditarea in lei este in expansiune clara, dar in cazul IMM-urilor e mai rau decat firava
Foto: qmagazine.ro

Creditul in moneda nationala este in expansiune clara, insa finantarea economiei reale, in special a IMM-urilor, nu este multumitoare, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Avem o expansiune clara a creditului in moneda nationala pe seama reducerii ratelor dobanzii. Se restabileste un echilibru necesar intre creditarea in lei si valuta. Inseamna ca masurile noastre au avut efectul dorit. Stocul total de credite este inca in teritoriu negativ, dar cresterea creditarii lei este mai mare decat scaderea la valuta. (...) Insa, creditarea in lei pentru firme nu ma multumeste", a explicat Isarescu, citat de Agerpres.

El a admis ca finantarile in lei au crescut, in special, pe seama programului "Prima Casa", iar contractarea unui credit pe 15-20 de ani reprezinta un semnal de incredere pentru o banca centrala.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a apreciat ca finantarea firmelor este firava, iar cea a IMM-urilor "mai rau decat firava".

"In domeniul IMM-urilor, (creditarea - n. r.) este mai rau decat firava, iar acesta este un semn de neincredere", a afirmat Isarescu.

De asemenea, seful BNR a reiterat mesajul catre banci de a se apropia de clienti si de a incheia disputa dintre 'cele doua tabere'.

"Exista acuze reciproce. Unii spun ca firmele sunt subcapitalizate - si au dreptate-, dar trebuie ajutate sa se capitalizeze. (...) De partea cealalta, ca bancile au conditii greoaie, nu fac analize corecte. Pe scurt, personal, nu sunt multumit... Am date din economia reala, de la talpa tarii... Este mult de lucru", a subliniat Mugur Isarescu.

Guvernatorul Bancii Centrale este de parere ca bancile ar trebui sa fie atente si la personalul care lucreaza in creditare.

"La nivelul bancilor, sistemul teritorial era pentru credite de tip scoring. Luai un om de pe strada, il intrebai cat are venitul, introduceai datele in calculator si .... Cand dai credit unei intreprinderi, cel de acolo trebuie sa stie sa citeasca un bilant. Iar pentru IMM-uri e mai greu decat sa citesti un bilant, trebuie sa evaluezi riscurile", a explicat el.

#Isarescu creditare lei, #creditare lei IMM , #Stiri Macroeconomie