Isarescu: Majorarile salariale sunt inevitabile, dar sa fim intelepti. Riscurile exista, sunt in crestere

Miercuri, 05 Aprilie 2017, ora 18:10
854 citiri
Isarescu: Majorarile salariale sunt inevitabile, dar sa fim intelepti. Riscurile exista, sunt in crestere
Foto: captura Privesc.eu

Cresterile salariale sunt inevitabile si miscarea fortei de munca le accentueaza, dar acestea trebuie tinute sub control intr-o maniera rezonabila, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Noi le monitorizam (cresterile salariale n.red.). In urma cu mai multe trimestre am spus ca avand in vedere migratia fortei de munca, am prezentat aici in fata dvs. daca nu ma insel si la ultimul raport privind inflatia si un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pietei fortei de munca, lucrurile devin aici evidente. Se manifesta lipsa de forta de munca in mai multe sectoare.

In consecinta ceea ce am spus noi si repetam si acum este ca majorarile salariale sunt inevitabile si aceasta miscare a fortei de munca le accentueaza. Ceea ce trebuie sa facem noi insa este sa fim intelepti, sa le tinem sub control intr-o maniera rezonabila, corelat cu mai multi indicatori...productivitatea este numai unul, l-am mentionat pe acesta, tin de ceea ce se numeste echilibru macroeconomic si macrostabilitate financiara. Sunt bunuri de foarte mare pret. Romania le-a obtinut cu mari sacrificii si ar fi o eroare sa le slabim toate aceste echilibre macro", a spus Mugur Isarescu, miercuri.

Citeste si Isarescu, despre majorarile salariale: Intrebati istoria. S-au mai luat decizii in campanii care dupa alegeri au fost schimbate

Acesta a precizat ca nu depind numai de Banca Nationala si din acest motiv se discuta despre mix echilibrat de politici. Isarescu a precizat, totodata, ca nu crede ca politica monetara poate sa echilibreze sau sa contrabalanseze slabiciuni in alte domenii, iar daca o va face o va face intr-o maniera suboptimala.

"Nu avem evolutii slabe in ceea ce priveste economia si productivitatea. Dimpotriva. Evolutiile sunt pozitive. Nu avem o situatie as spune inca macroeconomica cu riscuri inevitabile. Riscurile exista, sunt in crestere, dar pot sa fie evitate. Ce ne trebuie in prezent este sa tinem buna masura, ca sa spunem asa, a lucrurilor. Si acesta inseamna o buna colaborare si cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, si cu Parlamentul. Am scapat de unele riscuri majore.

Anul trecut riscurile majore erau in domeniul legislatiei bancare. Ele sunt semnificativ diminuate si veti observa ca aceste iesiri din anumite capcane, in special in domeniul legislatiei financiar bancare vor fi mentionate si de catre agentiile de rating asa cum ele observa riscurile pe care le-am mentionat si noi aici, in special ...citeste mai departe despre "Isarescu: Majorarile salariale sunt inevitabile, dar sa fim intelepti. Riscurile exista, sunt in crestere" pe Ziare.com

#Isarescu majorari salariale, #Isarescu majorari salariale inevitabile, #Isarescu majorari salariale control , #Stiri Macroeconomie