Isarescu spune ca BNR nu ia decizii la presiuni politice: Suntem intr-o cladire mare, are ziduri groase

Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 20:15
1002 citiri
Isarescu spune ca BNR nu ia decizii la presiuni politice: Suntem intr-o cladire mare, are ziduri groase
Foto: site/Gov.ro

Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, dupa ce analistii se asteptau la o majorare a dobanzii cheie, iar cand sunt dezamagiti pot reactiona, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Pot sa fie presiuni pe depreciere (a monedei nationale n.r.). In ce sens? In sensul ca pietele am vazut ca asteptau, mai ales economistii din banci, asteptau o majorare. Si cam asa se intampla. Cand sunt dezamagiti pot sa reactioneze. Dar va dau doua informatii esentiale. In primul rand cursul a dovedit, mai ales dupa a doua majorare, o stabilitate relativa, la un nivel care speram noi sa nu agraveze deficitul balantei comerciale si a contului curent. Dimpotriva, daca s-ar putea, el, cursul, sa atenueze acest deficit.

De ce este important important ce va spun acum? Pentru ca Banca Nationala ar putea sa majoreze dobanda, asa, fara sa se uite la multitudinea de factori, sa accepte aprecierea leului. Si ce vom constata? Ca noi combatem inflatia cu pretul deteriorarii balantei comerciale si de pret. Nu vrem asa ceva. Nu este o solutie viabila, sustenabila si nici nu e spre binele tarii. Deficitul balantei de plati, deficitul de cont curent, nu a depasit 4%, dar tinde sa depaseasca 4%", a explicat Mugur Isarescu, dupa ce a fost intrebat daca decizia de a mentine dobanda cheie neschimbata va influenta cursul de schimb, potrivit Agerpres.

Acesta a afirmat ca 4% deficit de cont curent din PIB, nu este o "cifra magica", dar este o cifra trecuta in tabloul de bord si nu este bine sa treci dincolo de ea, pentru ca inseamna ca depinzi foarte mult de investitorii straini, de capitalurile care intra si care "asa cum intra tot in acest fel pot iesi".

"Ce am vrut sa va spun este ca intre lucrurile pe care le-am avut in vedere a fost sa nu stimulam intrarile de capital si aprecierea cursului, care altminteri ne-ar ajuta. Dar nu face bine economiei o apreciere a cursului. O apreciere, nu ma refer la cifre din acestea pe care vad ca le mentionati cu obsesie, de 1, 2, 3 bani in sus. Cursul este curs ca sa se plimbe in anumite limite", a adaugat Mugur Isarescu.

Sa vedem ce spun pietele

Guvernatorul BNR a mentionat ca nu poate numai BNR sa raspunda la intrebarea legata de impactul deciziei BNR de a mentine dobanda cheie asupra cursului, pentru ca este vorba si de maniera in care pietele interne si externe percep decizia de miercuri.

"Noi avem un mesaj catre piete. Exista un diferential de dobanda destul de consistent i ...citeste mai departe despre "Isarescu spune ca BNR nu ia decizii la presiuni politice: Suntem intr-o cladire mare, are ziduri groase" pe Ziare.com

#Isarescu dobanda monetara, #Isarescu curs leu depreciere, #Isarescu atac politic presiune , #Stiri Macroeconomie