Iohannis: BNR nu poate fi acaparata politic de PSD. Am dorit sa mediez intre ei. Dancila nu a inteles acest lucru

Vineri, 27 Aprilie 2018, ora 11:45
1165 citiri
Iohannis: BNR nu poate fi acaparata politic de PSD. Am dorit sa mediez intre ei. Dancila nu a inteles acest lucru
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca Banca Nationala a Romaniei nu poate fi acaparata politic de PSD.

Presedintele trebuia sa aiba astazi o intalnire cu premierul Viorica Dancila si sa discute despre conflictul dintre Guvern si BNR, insa premierul a refuzat sa mearga la Palatul Cotroceni pentru discutii.

Astfel, presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa in care a spus ca acest conflict "il ingrijoreaza", pentru ca "BNR nu poate fi acaparat politic de PSD".

"Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11:00 cu doamna Dancila. Acea intalnire nu s-a mai tinut (...) Intalnirea urma sa aiba ca tema centrala conflictul intre Guvern si PSD pe de o parte, si BNR pe cealalta parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau doar sa repet doua lucruri", a spus Iohannis.

Presedintele a aratat ca rolul BNR este "clar determinat", iar calitatea sa principala este independenta fata de vointa politica, fiind evident ca PSD chestioneaza aceasta independenta:

"Rolul BNR este unul foarte clar determinat si calitatea principala este independenta ei fata de vointa politica, fata de Guvern si fata de alte autoritati ale statului. Este foarte evident ca PSD pune sub semnul intrebarii si chestioneaza aceasta independenta".

El a mai afirmat ca acest aspect reiese din declaratiile unor personaje din conducerea PSD, facand aluzie la afirmatiile presedintelui partidului, Liviu Dragnea, care a zis de mai multe ori ca BNR este de vina pentru cresterea inflatiei.

Dragnea da vina pe straini pentru inflatie: Au zis hai sa crestem preturile, daca au crescut salariile, cea mai mare parte sa o luam noi

"Acest lucru s-a putut vedea din declaratiile unor personaje din conducerea PSD-ului. Ma ingrijoreaza, BNR nu poate sa fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie sa ramana independenta pentru a putea pune in practica o politica independenta in interesul Romaniei. Este de dorit ca politicile BNR si ale Guvernului sa fie intr-o masura rezonabila corelate, asta inseamna discutate.

Pentru ca, evident, nu s-a intamplat acest lucru, am dorit sa mediez intre ei. Doamna Dancila nu a inteles acest lucru", a evidentiat Iohannis.

In aceeasi declaratie, Klaus Iohannis a cerut public demisia premierului Viorica Dancila. ...citeste mai departe despre "Iohannis: BNR nu poate fi acaparata politic de PSD. Am dorit sa mediez intre ei. Dancila nu a inteles acest lucru" pe Ziare.com

#Iohannis BNR acaparat politic , #Stiri Macroeconomie