Licitatie pentru 36 de noi perimetre petrolifere

Joi, 26 Iunie 2014, ora 15:34
1642 citiri
Licitatie pentru 36 de noi perimetre petrolifere

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate la licitatie in perioada urmatoare 36 de noi perimetre petrolifere, din care 28 pe uscat si restul in Marea Neagra, inclusiv in zone de mare adancime, a declarat, joi, Gheorghe Dutu, presedintele institutiei, prezent la Forumul Energetic Regional FOREN 2014.

Ne pregatim pentru runda a XI-a de concesiuni, in cadrul careia vom scoate la licitatie 36 de noi perimetre. 28 vor fi onshore (pe uscat - n.r.), iar celelalte in Marea Neagra, inclusiv in zonele de mare adancime. Aici asteptam potentiali mari candidati', a spus Dutu.

Potrivit acestuia, resursele de gaze care s-ar putea gasi in Marea Neagra ar putea duce la independenta energetica a Romaniei.

"Noi va trebui sa contribuim la refacerea fondului de resurse energetice ale Romaniei prin atragerea de investitii printr-un cadrul legislativ predictibil si coerent. Ultimele descoperiri din Marea Neagra ar putea permite Romaniei sa devina un exportator de gaze incepand cu anii 2019-2020", a adaugat presedintele ANRM.

Un nou pachet legislativ in domeniul petrolier

La inceputul acestei luni, Dutu a afirmat ca o comisie interministeriala lucreaza la un nou pachet legislativ in domeniul petrolier, care ar putea include redevente diferite in functie de zacamintele de hidrocarburi, dar si un sistem separat pentru gazele de sist.

"Sistemul de redevente petroliere trebuie sa fie atractiv pentru investitori, predictibil, dar si sa asigure venituri la stat, intrucat vorbim de un bun al statului. Sunt exemple in lume unde investitiile au scazut considerabil cand redeventele au fost majorate brusc, cu foarte mult", a spus Dutu.

Potrivit acestuia, se iau in calcul mai multe scenarii de redevente diferentiate.

"Sunt mai multe aspecte de luat in calcul: onshore (pe uscat - n.r.), offshore (pe mare - n.r.), offshore deep (perimetre maritime de mare adancime - n.r.). De asemenea, zacamintele depletate, epuizate, trebuie abordate altfel, astfel incat sa stimulam exploatarea lor. Pe zacamintele mari, puternice, probabil vom face o suprataxare a profitului; este si asta o varianta, se practica in multe tari. Insa, pana nu finalizam acest proces, nu putem da detalii', a explicat el.

Intrebat daca se ia in calcul tratarea separata a gazelor de sist in noua lege a petrolului, Gheorghe Dutu a precizat ca se ia in calcul si acest lucru, inclusiv introducerea unor redevente diferentiate fata de gazele traditionale. "Ne gandim si la diferentierea redeventelor, ne gandim la toate. Tehnologia care va fi folosita va conta in caietul de sarcini la noile concesiuni", a adaugat seful ANRM.

Conform legii de privatizare a Petrom, adoptata in 2004, revedentele petroliere nu au putut fi modificate timp de zece ani, perioada care expira la finele acestui an.

Americanii de la ExxonMobil si OMV Petrom exploreaza impreuna blocul de mare adancime Neptun din Marea Neagra, unde primele estimari arata existenta unor zacaminte de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi.

#licitatie perimetre petrolifere, #independenta energetica Romania, #legislatie domeniul petrolier , #Stiri Macroeconomie