Comisia Europeana cere Guvernului Grindeanu sa spuna, credibil, cum va aduce deficitul bugetar la 3%

Luni, 27 Februarie 2017, ora 17:35
947 citiri
Comisia Europeana cere Guvernului Grindeanu sa spuna, credibil, cum va aduce deficitul bugetar la 3%
Foto: Arhiva Ziare.com

Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, si comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului roman de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care afirma ca, pana la momentul lansarii Prognozei de Primavara (aprilie 2017), Guvernul ar trebui sa anunte "credibil" care sunt masurile menite sa readuca deficitul bugetar in tintele Pactului de Stabilitate.

Estimarile Comisiei difera semnificativ de cele ale Guvernului in ceea ce priveste principalele coordonate ale bugetului de stat pe 2017 si previziunile pentru 2018: pentru 2017, guvernul Grindeanu anunta, de exemplu, un deficit de 2,96% din PIB, in vreme ce Comisia estimeaza ca acesta va atinge 3,6% din PIB.

De precizat este ca estimarile continute de Prognoza de Iarna 2017 sunt facute in baza cifrelor anului 2016 si aplicand principiul "no policy changing", adica nimic nu se schimba.

Actualele formatiuni de guvernamant au modificat deja cadrul fiscal - anumite masuri fiind luate in considerare de Comisie, si au in programul de guvernare masuri care vor modifica acest cadru in continuare.

Comisarul Pierre Moscovici a anuntat public, in cadrul unei conferinte de presa organizate cu prilejul lansarii raportului "Semestrului european" - pachetul de iarna privind progresele realizate de statele membre in domeniile social si economic, ca a transmis aceasta scrisoare guvernului de la Bucuresti, fara a oferi detalii suplimentare.

Citeste mai multe despre Scrisoarea comisarului Moscovici catre guvernul Romaniei: Termen pana in aprilie pentru un plan de masuri care sa readuca bugetul in tinta realista de deficit pe Cursdeguvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana cere Guvernului Grindeanu sa spuna, credibil, cum va aduce deficitul bugetar la 3%" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Comisia Europeana deficit Romania , #Stiri Macroeconomie