Isarescu: Valcov a impanzit televiziunile si face tot felul de declaratii greu de digerat. Ce putem face cu acest individ?

Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:29
1190 citiri
Isarescu: Valcov a impanzit televiziunile si face tot felul de declaratii greu de digerat. Ce putem face cu acest individ?

Mugur Isarescu a prezentat, luni, noul raport trimestrial asupra inflatiei, ocazie cu care a raspuns atacurilor lansate in ultima perioada de consilierul economic al premierului, Darius Valcov, la adresa BNR.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu

- Raportul a fost efectuat in noiembrie - ianuarie, a fost discutat in cateva sedinte si aprobat in ultima sedinta a Consiliului de Administratie.

- Oamenii nostri sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesara, pentru ca dansii au avut o frustrare. M-au intrebat: "Noi pentru cine lucram? Pentru ca ni se spune ca suntem lipsiti de patriotism". Le-am spus sa nu ia in considerare aceste declaratii.

- Formulari din acestea ca se joaca cineva cu dobanzile, ca le manipuleaza, sunt mai mult decat periculoase. Pot fi taiate de la radacina cu o simpla privire catre teancul de rapoarte. Este dureros ca multi nici nu le citesc si ies in presa si fac diverse acuzatii.

- Rata de inflatie a reintrat in linie cu prognoza noastra. In anul trecut, obiectivul principal al BNR a fost atins dupa o evolutie care prin vara ne descuraja si pe noi. Am avut o politica corecta, bine echilibrata si am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat si cativa factori externi, cum ar fi declinul puternic al costului titeiului.

- BNR a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1% pentru 2020.

- Cursul a fost relativ stabil, in ultima parte a anului a fost o variatie de 0,1-0,4%.

- Pe la sfarsitul anului si inceputul acestui an, am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti.

- Nu avem elemente noi fata de prezentarea anterioara in ceea ce priveste inflatia. BNR si-a atins obiectivul de stabilitate a preturilor. Preturile pe care noi le putem controla au stat in tot anul in intervalul de variatii.

- Ne-a ajutat scaderea pretului la combustibil, dupa cum spuneam, mai exact a pretului titeiului.

- Avem o evolutie buna a preturilor produselor agro-alimentrare, este de salutat. A fost un an agricol bun.

- Cursul de schimb a fost foarte stabil. Ne-am ajutat de el ca sa pastram anticipatiile inflationiste. Existau riscuri, dar nu s-au materializat.

- Multi considera ca facem aici scamatorii, daca nu intelege cineva, noi explicam.

- Se tot fac comparatii cu tarile vecine. S-a accentuat obiceiul prost, vine cineva la Tv si face o comparatie cum ii place, ia indicatorul care ii convine si spune "ce bine sau ce rau este".

- S-a sarit la gatul BNR in ceea ce priveste cursul valutar, intr-o maniera total neresponsabila. Chiar daca au cerut prin postari caraghioase sa fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va dati seama cat de porniti erau sa atace BNR.

...citeste mai departe despre "LIVE Isarescu acuza un atac jalnic asupra BNR: Oamenii nostri ar putea lucra in orice banca din Europa!" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu inflatie, #raport inflatie ianuarie , #Stiri Macroeconomie